Svi bi da kupe mali i nov stan

Istraživanje u Hrvatskoj

Od gotovo 500 ispitanika koliko ih je učestvovalo u nedavnom istraživanju Centra nekretnina u Hrvatskoj, čak 77 odsto izjasnilo se da u toku naredne dve godine namerava da kupi stambenu nekretninu, i to prvenstveno stanove u novogradnji. Najviše njih kupilo bi stan do 50 kvadrata, i to na drugom spratu, koji bi plaćali do 1.500 evra po kvadratu kombinujući gotovinu i kredit sa ratom do 400 evra mesečno.

Ovim istraživanjem želelo se saznati koji su elementi prilikom kupovine nekretnina najvažniji hrvatskim kupcima: koju veličinu nekretnine preferiraju, koliko soba, da li im je važan spoljni prostor i sl. Odgovor do koga se došlo glasi da su prilikom kupovine nekretnine susedima najvažniji uredni papiri i kvalitet gradnje. Za ove parametre izjasnilo se čak 97 odsto ispitanika. Oko 28 odsto njih izjasnilo se da bi kupilo nekretninu veličine prosečno 50 metara kvadratnih, a onih koji bi kupili nekretninu veličine prosečno 70 metara kvadratnih ima za procenat manje.
Kada je u pitanju spratnost, drugi sprat je najprivlačniji kupcima stanova. Tačnije, stan na tom spratu kupilo bi 35 odsto ispitanika, na prvom spratu 27 odsto ispitanika, dok bi stan u prizemlju pazarilo svega pet odsto ljudi.
Čak 61 odsto ispitanika pristalo bi da kupi nekretninu koja je još u izgradnji, ali samo pod određenim uslovima, prvenstveno ukoliko bi cena još neizgrađene nekretnine bila niža od cene one već izgrađene. Prilikom kupovine još neizgrađene nekretnine kupcima je bitna i mogućnost da donekle sami biraju materijale za opremanje (parket, pločice i sanitarije), te da barem donekle mogu uticati na raspored prostorija.
Istraživanje je pokazalo da gotovo polovini ispitanika nije bitno koja firma izvodi radove, a najbitniji element prilikom odabira izvođača jesu preporuke i podrška kupcima.
Ono što se susedima pokazalo kao najmanje bitno bili su spoljni prostor kao što su vrt, lođa, terasa i balkon.
Agencije i internet
Nešto više od trećine ispitanika nekretninu bi tražilo putem agencija za posredovanje, koju bi prvenstveno birali prema kvalitetu prodajnog osoblja i tome koliko je agencija poznata.
O nekretninama na tržištu ispitanici bi se u najvećoj meri informisali na internetu (83 odsto), preko prijatelja i poznanika (73 odsto), te na internet oglasnicima (47 odsto).

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar