Rast BDP-a i izgradnja stanova u Srbiji

Stambeno tržište Beograda karakteriše jaka tražnja, posebno za projektima gde je izražen dobar odnos lokacije, kvaliteta i cene.

Rezultati koje je objavio Republički zavod za statistiku Srbije pokazuju da je BDP porastao za 2,5 odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2018. godine, piše u izveštaju koji je objavila kompanija CBS International.

- U martu ove godine u Srbiji su izdate 1.502 građevinske dozvole, što predstavlja blagi porast od 1,1% u odnosu na mart 2018. Prema dozvolama za gradnju izdatim u martu 2019. godine u Srbiji, izgradnja od preko 2.000 stanova sa prosečnom površinom od 74 m2 je očekivana - piše u izveštaju.

Naime, prema podacima koje je objavio Republički geodetski zavod prodato je više od 18.000 stanova u celom Beogradu (uključujući svih 17 opština) u 2018. godini, što označava povećanje od oko 15% u odnosu na broj prodatih jedinica u 2017. godini. Najveći broj stanova prodat je na opštinama Zvezdara, Novi Beograd, Palilula, Voždovac i Zemun.

- Tokom godina, očekivanja kupaca su se razvijala i postala su sofisticiranija i selektivnija, čineći jasnom razliku između projekata u smislu lokacije, okruženja, kvaliteta završnih radova, kredibiliteta investitiora i prodajnih cena - dodaju iz CBS.

Prema zvaničnoj statistici, ponuda stambenog prostora Beograda je porasla za 4.478 stambenih jedinica koje su izgrađene tokom 2017. godine.

- Kao najrazvijeniji region u zemlji, Beograd je zabeležio najveći udeo u broju izgrađenih jedinica, tj. 32%, zatim Vojvodine (30%) i Šumadija i region Zapadne Srbije (26%) - piše u izveštaju.

- NOVI BEOGRAD PRIMAMLJIV ZA INVESTITORE-

Naselje koje se posebno razvija u Beogradu jeste Novi Beograd, što je zabeleženo i u prvom kvartalu ove godine, imajući u vidu da su brojni stambeni projekti koji se trenutno grade smešteni u ovoj opštini.

- Već nekoliko godina unazad, Novi Beograd privlači pažnju investitora, prvenstveno zbog svog položaja, razvijene infrastrukture, slobodnih parcela za izgradnju kao i činjenice da se tu nalazi najveći broj modernih poslovnih zgrada i maloprodajnih formata. Iz navedenih razloga intenzitet stambene izgradnje na ovoj opštini je veoma visok i u prvim mesecima 2019. godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar