Pravni saveti

Kolika je agencijska provizija i ko je plaća?

Na teritoriji Beograda dugi niz godina agencijska provizija iznosi 3%, a za sve nekretnine koje kostaju ispod 25.000 € provizija je 750 € (minimalna provizija). Proviziju plaća kupac. U slucaju da sami prodate vašu nekretninu preko bgnekretnine.net ne plaćate nikakvu proviziju

Koliko iznosi porez i ko ga plaća?

Prema izmenama paketa poreskih zakona koje je usvojila Skupština Srbije gradani koji kupuju stan plaćaće ubuduće manji porez, a ako ga kupuju prvi put i ako je dovoljno mali - neće ga plaćati uopšte.

Stopa poreza na prenos apsolutnih prava koji se plaća prilikom kupoprodaje «polovnih» stanova snižena je sa pet na 2,5 odsto. U slučaju da neko prvi put kupuje nekretninu, u startu «dobija» 40 kvadrata na koje ne plaća porez, a po svakom dodatnom članu porodice još po 15 kvadrata.

Zašto je važno da je nekretnina (stan, kuća, plac...) uknjižena?

Na uknjižene nekretnine možete staviti hipotekarne ili založne kredite, sto znaci da željenu nekretninu možete kupiti na kredit preko banke ili firme. Neuknjiženi stanovi time ne gube vrednost, niti ih treba izbegavati, jer je sam zakonodavac odredio da nema razlike između uknjiženih i neuknjiženih nepokretnosti, a vlasništvo se dokazuje overom kupoprodajnog ugovora u sudu, ili nekim drugim pravosnažnim rešenjem. Ipak, prodavci čije su nekretnine uknjižene dodaju na ceni, samim tim što za nihovu nekretninu ima više potencijalnih kupaca (keš kupci i kupci iz kredita) pa savetujemo svim prodavcima da uknjiže svoju nekretninu ako je to moguce.

Sam objekat koji se nalazi na određenom zemljištu mora da bude ucrtan i uknjižen, a za koji treba da postoji pravnosnažna građevinska dozvola i upotrebna dozvola na ime fizičkog ili pravnog lica koji je gradio predmetni objekat.

Stan koji se nalazi u predmetnom objektu može se uknjižiti samo ako je objekat uknjižen.

Koliko vredi moj stan/kuća/plac/poslovni prostor?

Postavljanje previsoke početne cene može da bude jednako loše kao i postavljanje preniske cene. Ako je početna cena previsoka Vaš oglas neće primetiti onaj deo kupaca koji inace traže nekretninu u opsegu u kojem bi Vaša trebala da bude. Pogrešno je mišljenje da ćete uvek biti u mogućnosti da prihvatite nižu ponudu, jer postoji šansa da tu ponudu nikada ni ne dobijete, iz prostog razloga što su kupci koji bi inače bili zainteresovani za Vašu nekretninu, odbijeni visokom cenom i ni ne razmatraju je ozbiljno. Posle izvesnog vremena bez ponuda spustićete cenu, ali ste tada već propustili šansu da svoju nekretninu ponudite ozbiljnim kupcima. Početnu cenu je još teže odrediti u situacijama naglih promena na tržistu. Ključno je da ste svesni svoje pozicije i kretanja na tržistu i pri određivanju početne cene i tokom pregovora. Posao je profesionalaca, agenata za promet nekretnina, da uvek znaju tržišne trendove i zato je njihova ekspertiza i pomoć u procesu kupovine i prodaje dragocena.

Prenos prava korišcenja telefona, struje i infostana?

Kada postanete vlasnik nekretnine na osnovu Ugovora o kuporodaji jako je bitno da prenesete sve na svoje ime, a to podrazumeva da sve što je vezano za Vašu nekretninu treba da glasi na Vaše ime i prezime. Pre svega prenosite pravo korišćenja telefona zajedničkim i istovremenim odlaskom kupca i prodavca u nadležni korisnički servis TELEKOMA A.D., gde vi kao kupac i sadašnji vlasnik podnosite zahtev za promenu korisnika PTT priključka, a prodavac zahtev za odjavu i preseljenje istog na njegovu novu adresu. Sa sobom nosite fotokopiju ugovora o kupoprodaji i lične karte. Prenos prava koriscenja EDB brojila vršite na osnovu fotokopije ugovora o kuporodaji i zadnjom uplatnicom kao dokazom da je električna energija plaćena u nadležnoj elektrodistibuciji. Prenos prava infostana, odnosno komunalija vršite odlaskom u nadleznu filijalu Javnog preduzeća za stambene usluge, na osnovu fotokopije ugovora o kuporodaji.