Zahtevi za stambene kredite skočili i do 40 ODSTO: Najviše se traže stanovi do 50 kvadrata, a mi smo izračunali i KOLIKO BI VAS TO KOŠTALO

Potražnja za stambenim kreditima ove godine je u pojedinim bankama porasla i za čak 40 odsto u odnosu na isti period 2017. godine, a građani su u proseku uzimali kredite od oko 43.000 evra. Tako se pokazalo da je rast cena na tržištu nekretnina ove godine pratila veća tražnja stambenih kredita.

Kako tvrde bankari, više je razloga za rast tražnje za stambenim kreditima, a ključni su niske kamatne stope, bolja situacija na tržištu nekretnina i stabilan kurs domaće valute.

Rezultat stabilnog okruženja

U svim bankama rečeno je da su od početka ove godine imali povećanu tražnju, koja je u nekoliko banaka bila veća za 10 ili 20 odsto, a u nekim i čitavih 40 odsto u odnosu na 2017. Ipak, zbirni podaci bankarskog sektora koje prikuplja Udruženje banaka Srbije pokazuju da je na kraju avgusta potražnja za stambenim kreditima veća za 4,2 odsto u odnosu na decembar 2017. godine.

U Intezi naglašavaju da su za prvih devet meseci 2018. godine povećali broj odobrenih stambenih kredita za više od 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Veruje se da je sve veći plasman stambenih kredita s jedne strane rezultat stabilnog okruženja, niskih kamatnih stopa i shvatanja nekretnine kao dugoročne investicije, kao i poboljšanja situacije na tržištu nekretnina – navode u Intezi.

Sve veći broj zahteva

U Komercijalnoj banci je u odnosu na 2017. godinu tražnja za stambenim kreditima do kraja septembra porasla za čak 40 odsto.

- Imajući u vidu izuzetno povoljne uslove kreditiranja i niske kamatne stope, povećava se broj kreditnih zahteva klijenta za odobrenje stambenih kredita, koji na takav način nastoje da reše svoje stambeno pitanje – ističu u Komercijalnoj banci.

Erste banka je ove godine zabeležila rast od 20 odsto za ovom vrstom pozajmica.

- Kamatne stope koje su na rekordno niskom nivou, stabilnost kursa i bolje ekonomske prilike u zemlji su razlozi koji svakako utiču na povećanu potražnju za stambenim kreditima – smatraju u ovoj banci.

I marže su prihvatljivije

Da je interesovanje za stambenim kreditima veće navode i u Eurobanci.

- Razlog porasta tražnje za stambenim kreditima je višegodišnja stabilnost ovog tržišta sa povoljnim uslovima kreditiranja, kako kada su u pitanju marže definisane od strane banaka, tako i kada su u pitanju referentne stope, kao i stabinost kretanja kursa. Dodatno, tržište prometa nekretninama je u prethodnom periodu pojačalo svoju aktivnost – objašnjavaju u Eurobanci.

I u Unikredit banci ove godine građani su tražili više stambenih kredita nego 2017.

- Zahvaljujući mogućnosti da klijent unapred zna kojim iznosom sredstava raspolaže za kupovinu stana, kao i mogućnosti da izabere između tri tipa kamatnih stopa, Unikredit je u 2018. godini zabeležila rast potražnje stambenih kredita za više od 10 odsto u poređenju sa prethodnom godinom – naglašavaju u Unikreditu.

Najviše se kupuju dvosobni stanovi

Potražnja za stambenim kreditima ostala je ista kao i prošle godine u Sosijete ženeral banci. Kako ističu u ovoj banci, najtraženiji su i dalje dvosobni stanovi, prosečne veličine oko 50 kvadratnih metara.

- Gledajući ukupan prosek tržišta, koji uključuje prosečne cene nekretnina na nivou Srbije, prosečan iznos kredita je oko 37.000 evra – iznose u ovoj banci.

I kod ostalih je slično, pa su tako prosečni iznosi koje su uzimali građani Srbije za stambeni kredit od 37.000 do 45.000 evra.

Kada su u pitanju uslovi kreditiranja, kamatne stope se kreću od 2,69 do 3,99 odsto na godišnjem nivou.

PRIMER STAMBENOG KREDITA

Kupoprodajna cena nekretnine 43.000

Učešće klijenta 13.000

Iznos kredita 30.000

Period otplate 360 meseci

Mesečna rata 119,59

Kamatna stopa (EKS) 3,07%

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar