Tržište kvadrata u Srbiji stalno raste

U Srbiji se sve više prodaju stanovi. Tokom poslednje tri godine promet nekretnina je porastao za čak 35 odsto. Novi, stari, luksuzni - kvadrati su sve češći izbor investitora, kojima se ne isplati da štede i čekaju zaradu od kamate. Agencije okupljene u Grupaciju posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije, napominju da je rast tržišta pratila i sve veća sigurnost kupaca.

Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti usvojen je krajem 2013. godine, a primenjuje se od 9. maja 2015. Uveo je obavezu da u ovom poslu rade licencirani agenti. Uveo je i obavezu agencija da se osiguraju od profesionalne odgovornosti. U Grupaciji PKS tvrde da dosad nije naplaćena nijedna šteta.

- Agencije, članice Grupacije imaju zakonsku obavezu osiguravanja kod osiguravajućih društava. Ovo je naročito važno zato što pruža dodatnu sigurnost kupcima i prodavcima, koji su klijenti agencija - objašnjava Damir Borić, predsednik Grupacije. - Putem osiguranja klijenti mogu naplatiti eventualnu štetu, što pruža dodatnu sigurnost kupcima i prodavcima kada posluju preko registrovanih posrednika.

Do 2013. godine, priznaju trgovci nekretninama, na tržištu je praktično vladao haos. Od usvajanja Zakona do danas licencirano je 3.078 agenata.

- Do tada nismo imali nijednog agenta sa licencom - kaže Borić. - Od ukupnog broja, 1.838 njih radi u agencijam za promet nekretnina, a 1.240 ih je van sektora. U registru je upisano 848 privrednih subjekata koji se bave prometom nekretnina. Bilo ih je 1.005, ali ih je 205 izbrisano. Naša grupacija okuplja 20 odsto registrovanih firmi, a zapošljavamo 40 odsto zaposlenih u našoj branši. Ima još agencija koje očigledno veruju da mogu da posluju po starim pravilima i verovatno zbog našeg strogog kodeksa ne žele da se priključe Grupaciji.

U Srbiji je članstvo u Privrednoj komori obavezno. Tako su i sve agencije za promet nepokretnosti njeni članovi. Nisu, međutim, svi članovi i strukovne grupacije.

- Ono što nas razlikuje od agencija koje nisu naši članovi je Kodeks poslovne etike - tvrdi Miroslav Cvetković, član odbora Grupacije. - To je dokumet kojeg se pridržavaju svi naši agenti. Svi moraju da posluju po zakonu i moralu. I vlasnici agencija treba da rade na obuci i usavršavanju svojih agenata. To je možda jedan od razloga što se mnoge agencije ne priključuju Gurpaciji.

Cene kvadrata u Srbiji na početku ove godine miruju, podaci su Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije. Prošle godine, cene su rasle. U svim beogradskim opštinama lane je zabeležen rast vrednosti kvadrata. Najveći, 15,79 odsto, na Novom Beogradu. Što se tiče stanova u novogradnji rast cena zabeležen je u svim beogradskim opštinama, osim na Paliluli gde se uočava pad prosečne cene kvadrata u odnosu na 2017. godinu. Opštine Savski venac i Novi Beograd su opštine koje imaju najveću razliku u prosečnoj ceni kvadrata između stanova u starogradnji i novoizgrađenih u 2018. godini. Statistika potvrđuje da su najskuplji stanovi u Beogradu u proseku 1.600 evra po kvadratu. U prestonici se obavi polovina prometa nepokretnosti.

Prosečna cena kvadrata u 2018. godini u Vranju je bila 600, Subotici 640, Sremskoj Mitrovici 650, Kraljevu 660, a Valjevu i Čačku 700 evra. Po ceni od 1.000 evra kvadrat je prodavan u Novom Sadu i Beogradu. Cena je lane najviše porasla baš u Novom Sadu - za skoro 10 odsto. Najmanje se menjala u Sremskoj Mitrovici - za svega 0,3 odsto. Podaci agencija okupljenih u Grupaciji govore i da se najveći broj stanova i lokala kupuje - u kešu. Tek svaka peta nekretnina kupuje se uz pomoć banke.

- Promet je veći u svim delovima Srbije. Od svih prodatih stanova, tek 21 odsto se finansira iz kredita - objašnjava Vladimir Obradović iz Grupacije. - Najviše se plaća gotovinom. To nije mnogo čudno. Kamatne stope na štednju u bankama su male i ljudi, koji mogu i imaju, ulažu u kupovinu stanova. Grupacija ima tri glavna cilja. Najpre da stvorimo dodatnu vrednost za kupce, da im obezbedimo sigurnu kupovinu i uštedimo vreme i novac. Naš zadatak je da maksimalno smanjimo rizik prilikom kupovine stanova. U obavezi smo, prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, da identifikujemo kupce. I uvek radimo sa poznatim kupcima. U obavezi smo da prodajemo nepokretnosti koje mogu da se prodaju. Na tržištu se nekad nude i nepokretnosti koje ne ispunjavaju uslove.

U praksi se dešava da stan ili kuća imaju više vlasnika. Najpre su svi složni oko prodaje, ali u samom finišu - neko odustane. Stanovi ponekad imaju skrivene mane. Desi se da vlasnici ne izmiruju redovno obaveze, pa se kupac suoči sa pozamašnim dugovima.

- Kupovina nije samo izabrati i platiti stan - dodaje Obradović. - Kupovina je komplikovan proces. Postoje skrivene mane, na koje kupac mora da obrati pažnju. Želimo da poboljšamo pravni okvir. Često se dešava da zakonska regulativa ne odgovara stanju na tržištu i da treba da se usaglasi. S obzirom na to da je tržište u ekspanziji, ono je i sve zahtevnije.

Vlasnici Agencija upozoravaju kupce i prodavce da vode računa preko koga kupuju ili prodaju nekretninu.

- Kada čoveka boli zub, ode kod zubara. Kada kupuje stan, treba da ode u agenciju - smatra Nebojša Rapajić, član odbora Grupacije. - Ne smeju olako nekome da prepuste da barata njihovim novcem. Najčešće je reč o životnoj ušteđevini. Preporučujemo da obiđu i kontaktiraju više agencija, članica Grupacije, kako bi se što bolje informisali i procenili gde će dobiti najbolju uslugu.

TRAŽIĆE IZMENE ZAKONA

Grupacija je sarađivala sa nadležnima prilikom formulisanja važećeg Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti. Posle nekoliko godina primene, u praksi su se pokazale i određene mane. Uskoro će izaći sa predlogom izmena i dopuna krovnog propisa.

Damir Borić je najavio da ćemo tražiti izmenu zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti. Izmenema ćemo tražiti da se ovim zakonom, koji je "lex specialis" kojim je uređena ova oblast urede i radno-pravni odnosi, odnosno odgovarajući model ugovora koji bi sa agentima zaključivali poslodavci, koji omogućuje da agent bude plaćen po učinku.

GARANCIJE KLIJENTIMA

Ozbiljne agencije za promet nekretnina klijentima garantuju sigurnost prilikom trgovine. Agenti znaju tržište i procedure.

- Ogromna je razlika kako funkcioniše tržište nekretnina danas u odnosu na ranije - smatra Nebojša Rapajić, član odbora Grupacije. - Uvedeni su notari, e-katastar, vodi se evidencija prodatih stanova kako bi se izbegla dupla prodaja. I mi dajemo svoj doprinos tome. Ljudi nekada imaju predrasude da u prometu nekretnina ima mućke, prevare. Naša uloga je da taj stereotip razbijemo.

PONUDA ČLANOVIMA

Grupacija nudi svojim članovima da direktno učestvuju u dijalogu sa nadležnim institucijama i iniciraju izmene propisa važne za unapređenje poslovanja. Garantuje pravovremene i relevantne informacije. Članovi Grupacije redovno su obavešteni o svim promenama na tržištu, bilo da je u pitanju zakonski okvir ili su to određene promene koje mogu uticati na poslovanje. Omogućava edukaciju, obuke i radionice u organizaciji PKS. U 2018. godini obuku je prošlo više od 300 posrednika, 500 agenata i ovlašćenih lica. Članovi unapređuju standarde poslovanja kroz poštovanje Kodeksa poslovne etike.

GRUPACIJA

Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti Srbije najbrojnija je grupacija Privredne komore Srbije. Trenutno u svom članstvu ima više od 150 registrovanih agencija za promet nekretnina koje zapošljavaju 738 agenata sa položenim stručnim ispitom. Osnovana je 2012. godine i od početka je veoma aktivna u kreiranju zakonskog okvira, zastupanju interesa svojih članova, kako bi se obezbedili sigurni uslovi poslovanja za sve učesnike na tržištu nepokretnosti.

U fokusu aktivnosti Grupacije su digitalizacija, umrežavanje članica, edukacija, kao i borba protiv sive ekonomije, jer rad agencija i agenata koji nelegalno posluju utiče negativno na razvoj i kvalitet tržišta nepokretnosti i sigurnost kupoprodajnog procesa.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar