Pomama za kvadratima: Cene nikad niže – apartman po ceni garaže

Oglasnici u Hrvatskoj poslednjih meseci ponovo su zatrpani ponudom nekretnina iz susedne BiH, posebno apartmanima i kućama za odmor na tamošnjim skijalištima.

Bile su dovoljne dve zime bogate snegom i minusima, kao i nešto bolja ekonomska situacija, da ljubitelji skijanja i drugih zimskih radosti ponovo živnu i počnu se interesovati ali i kupovati u prvom hrvatskom istočnom susedstvu.

"To je tržište - ponovo živnulo. Mi to vidimo pre svega po našim internet stranicama i klikovima, što naravno redovno pratimo. Dok smo lani, nakon sedam-osam godina pauze, realizovali prodaju dve ili tri kuće, ove godine, iako smo tek na kalendarskom početku, to bi moglo biti i puno više", kaže Željko Ajduk, vlasnik agencije za promet nekretninama u Imotskom, piše Slobodna Dalmacija.

Imotskom i tamošnjim kupcima najbliže je Blidinje, ski-centar nastao nakon rata 90-ih. Gradnja je buknula pre 15 i više godina, ali je potkraj prošle decenije došlo do krize u nekretninskom biznisu, kao i celoj regiji i svetu.

Pre dve godine stvari su krenule nabolje pre svega jer je lokalna vlast našla privatnog koncesionara za ski-centar i više nije lutrija hoće li raditi četverosed i liftovi na obroncima Risovca između Vrana i Čvrsnice. Na Blidnju se danas tako opet gradi.

"Kada me pitate za cijenu nekretnina, tu vam nekog pravila nema. Neka prosečna cena kvadrata zemljišta se kreće oko 20 konvertibilnih maraka, ali nije isto radi li se o placu od 200 ili 500 kvadrata, jer su veći skuplji. Što se tiče stambenih kvadrata u nameštenim planinskim kućama, oni su tu negde oko 600 maraka prosječno, dok se za roh-bau traži oko 300 KM", pojašnjava Ajduk.

"Sada je pravo vreme za kupovinu nekretnine jer su cene niže nego ikada", kaže Dragan Kupreškić, privatni investitor i nastavlja:

"Danas na Čajuši imate kvadrat u gotovoj apartmanskoj kući i visokom roh-bau, gde je ostalo postaviti laminat, sanitarije, vrata i konvektore za greanje, između 350 i 470 evra. Za nekih 20.000 evra možete dobiti vrlo dobar apartman, što je cena osrednje garaže u Splitu i Zagrebu".

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar