Republika opet održava lokalne puteve

DRŽAVA će od opština i gradova preuzeti obavezu održavanja 6.082 kilometra puteva koji su uredbom, pre više od godinu i po dana, prebačeni u nadležnost lokalnih samouprava, kažu u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave. Zato se priprema nova uredba, koja će biti usvojena po hitnom postupku. Održavanje tih saobraćajnica radiće JP "Putevi Srbije", a nadležno će biti Ministarstvo za saobraćaj.

Budući da 15. novembra počinje režim zimskog održavanja puteva, Ministarstvo finansija je preuzelo obavezu da obezbedi potreban novac za održavanje tokom zime. Prema procenama "Puteva", za održavanje tih 6.082 kilometra potrebno je oko 2,5 milijardi dinara i to 1,5 milijardi da se poprave saobraćajnice i jedna milijarda za zimsku službu.

Uredbom o prekategorizaciji puteva, koja je doneta februara 2012. godine, u nadležnost lokalnih samouprava, bez preciznih kriterijuma, prebačeno je zimsko i letnje održavanje 6.082 km puteva.

Uprkos povećanim prihodima iz poreza na zarade lokalne samouprave nisu imale novca za održavanje saobraćajnica. Da bi se prevazišla ta situacija, Zakonom o budžetu za 2013. preko Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, opredeljena su sredstva za zimsko i letnje održavanje puteva u sezoni 2012/2013. godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar