Mihajlović: Građevinska dozvola za 28 dana

Potpredsednica vlade i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će vlada odlučnim potezima ubrzati gradnju autoputeva, a građevinske dozvole dobijaće se za samo 28 dana, dok će masovna gradnja jeftinih stanova oboriti cene nekretnina, koje su nerazumno visoke i zbog kojih je trenutno u Srbiji pola miliona neprodatih stanova. Sve to, rekla je Mihajlović, omogućiće jeftiniju stanogradnju i rešiti problem legalizacije milion i po objekata. Ponovila je da do kraja 2016. mora biti završen Koridor 10, jer će u protivnom "svi zaobilaziti Srbiju".

"Mi to prosto ne smemo da dozvolimo", istakla je ona dodajući da će u narednom periodu za svaku deonicu autoputa u izgradnji biti nadležni njeni pomoćnici, državni sekretari i drugi iz tog ministarstva. Potpredsednica vlade je rekla da su već pregledani svi ugovori za deonice autoputa u izgradnji, a da se za nove traže finansijeri, u čemu, kako je navela, pomaže premijer Aleksandar Vučić.

Najavila je razgovare sa izvođačima radova - Putevi Užice i Planum, koji grade deonicu autoputa prema Crnoj Gori od Uba do Lajkovca, dodajući da je ministarstvo posle nedavne nenajavljene kontrole bilo prinuđeno da pošalje građevinsku inspekciju na to gradilište i da će sledeće nedelje sa tim firmama biti održan sastanak.

"Mi ćemo prosto biti vetar u leđa svima koji grade, kao i svima koji se drže rokova", objasnila je Mihajlovićeva najavljujući da bi do kraja leta trebalo da budu izabrani novi izvođači radova na deonici Koridora 10 od Pirota do Dimitrovgrada, umesto austrijske Alpine koja je bankrotirala, rekla je. Ministarka očekuje da Srbija do jeseni dobije prvu koncesionu gradnju autoputa, jer, dodaje, imamo tim koji je oformljen u kabinetu premijera, gde razgovaramo o velikim infrastrukturnim projektima. O masovnoj gradnji jeftinih stanova razgovara se s jednom arapskom kompanijom, a način realizovanja tog posla tek treba da se utvrdi, rekla je ministarka navodeći da postoji potreba za gradnjom 42.000 stanova samo za vojsku i policiju, u čemu će država zajedno sa građevinarima i investitorom biti garant izgradnje takvih stanova.

"Čini mi se da je izgradnja stanova u prethodnom periodu često služila za pranje para ili se dešavalo da je cena tih stanova toliko visoka da nisu mogli da se kupe. Mi stojimo iza toga da će kamata biti najniža, rok otplate do 30 godina i da će mesečna rata biti oko 200 evra", rekla je Mihajlovićeva, navodeći da u Srbiji ima oko pola miliona neprodatih stanova, koji su preskupi, te da je uverena da će masovna gradnja jeftinih stanova oboriti cene.

Zakon o izgradnji hitno

Ministarka je rekla da će novi zakon o planiranju i izgradnji vlada usvojiti do kraja maja a da će u skupštinu ići po hitnom postupku, napominjući da pitanje konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu neće biti prepreka za donošenje tog zakona i da će se konverzija zemljišta vrednovati po tržišnoj ceni. Važno je da više neće biti lokacijskih dozvola već će se, kako je rekla, tražiti određeni lokacijski uslovi, tako da će se procedura biti maksimalno pojednostavljena. Postojaće, kako je objasnila, jedan šalter u lokalnoj samoupravi i jedan šalter u ministarstvu, a nakon godinu ili godinu i po dana, računajući od trenutka stupanja na snagu tog zakona, trebalo bi da imamo elektronsku upravu odnosno elektronske građevinske dozvole.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar