Masovna gradnja jeftinih stanova oboriće cene nekretnina

Masovna gradnja jeftinih stanova oboriće cene nekretnina, koje su nerazumno visoke i zbog kojih je trenutno u Srbiji pola miliona neprodatih stanova, izjavila potpredsednica Vlade i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ministarka je najavila je da će vlada odlučnim potezima ubrzati gradnju autoputeva, a građevinske dozvole dobijaće se za samo 28 dana.

Sve to, rekla je MIhajlović, omogućiće jeftiniju stanogradnju i rešiti problem legalizacije milion i po objekata.

Ponovila je da do kraja 2016. mora biti završen Koridor 10, jer će u protivnom "svi zaobilaziti Srbiju".

"Mi to prosto ne smemo da dozvolimo", istakla je ona dodajući da će u narednom periodu za svaku deonicu autoputa u izgradnji biti nadležni njeni pomoćnici, državni sekretari i drugi iz tog ministarstva.

Potpredsednica vlade je rekla da su već pregledani svi ugovori za deonice autoputa u izgradnji, a da se za nove traže finansijeri, u čemu, kako je navela, pomaže premijer Aleksandar Vučić.

Najavila je razgovare sa izvođačima radova - Putevi Užice i Planum, koji grade deonicu autoputa prema Crnoj Gori od Uba do Lajkovca, dodajući da je ministarstvo posle nedavne nenajavljene kontrole bilo prinuđeno da pošalje građevinsku inspekciju na to gradilište i da će sledeće nedelje sa tim firmama biti održan sastanak.

"Mi ćemo prosto biti vetar u leđa svima koji grade, kao i svima koji se drže rokova", objasnila je Mihajlovićeva najavljujući da bi do kraja leta trebalo da budu izabrani novi izvođači radova na deonici Koridora 10 od Pirota do Dimitrovgrada, umesto austrijske Alpine koja je bankrotirala, rekla je.

Potreba za gradnjom 42.000 stanova samo za vojsku i policiju

Ministarka očekuje da Srbija do jeseni dobije prvu koncesionu gradnju autoputa, jer, dodaje, imamo tim koji je oformljen u kabinetu premijera, gde razgovaramo o velikim infrastrukturnim projektima.

O masovnoj gradnji jeftinih stanova razgovara se s jednom arapskom kompanijom, a način realizovanja tog posla tek treba da se utvrdi, rekla je ministarka navodeći da postoji potreba za gradnjom 42.000 stanova samo za vojsku i policiju, u čemu će država zajedno sa građevinarima i investitorom biti garant izgradnje takvih stanova.

"Čini mi se da je izgradnja stanova u prethodnom periodu često služila za pranje para ili se dešavalo da je cena tih stanova toliko visoka da nisu mogli da se kupe. Mi stojimo iza toga da će kamata biti najniža, rok otplate do 30 godina i da će mesečna rata biti oko 200 evra", rekla je Mihajlovićeva, navodeći da u Srbiji ima oko pola miliona neprodatih stanova, koji su preskupi, te da je uverena da će masovna gradnja jeftinih stanova oboriti cene.

Ministarka je rekla da će novi zakon o planiranju i izgradnji vlada usvojiti do kraja maja a da će u skupštinu ići po hitnom postupku, napominjući da pitanje konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu neće biti prepreka za donošenje tog zakona i da će se konverzija zemljišta vrednovati po tržišnoj ceni.

Važno je da više neće biti lokacijskih dozvola već će se, kako je rekla, tražiti određeni lokacijski uslovi, zajedno sa idejnim projektom i biće ukinut upravni postupak kojim može da se izgubi silno vreme, tako da će se procedura biti maksimalno pojednostavljena.

Sistem jednog šaltera

Postojaće, kako je objasnila, jedan šalter u lokalnoj samoupravi i jedan šalter u ministarstvu, a nakon godinu ili godinu i po dana, računajući od trenutka stupanja na snagu tog zakona, trebalo bi da imamo elektronsku upravu odnosno elektronske građevinske dozvole.

Ministarstvo priprema i predlog za rešavanje problema milion i po nelegalizovanih objekata, rekla je Mihajlović primetivši da ne možemo stalno menjati zakone i stalno imati one koji su zadovoljni i nezadovoljni. U rešavanju tog problema najpre bi trebalo, kako je navela, postići dogovor unutar vlade, s obzirom da sada bespravno podignuti objekti ne donose prihode od poreza, napomenuvši da oni koji su sagrađeni u zonama opasnim po život u svakom slučaju neće biti legalizovani.

"Za sve druge objekte, uz određene posebne uslove, mora da se nađe način da se legalizuje, a planirano je da se paralelno sa tim potpuno završi elektronski katastar", navela je ministarka istakavši da proces legalizacije, planiranje i izgradnja ne mogu da budu dobro rešeni sve dok ne budemo imali čisto stanje u katastru.

Legalizacija bi trebalo biti rešena do jeseni

Ministarka očekuje da pitanje legalizacije bude rešeno do jeseni, odnosno da će vlada do tada imati jasnu odluku, i da će nakon toga krenuti u realizaciju.

Na pitanje kada će biti osnovano preduzeće "Beograd na vodi", Mihajlović je rekla - uskoro, za meseca ili dva, kao i da će od sledeće godine u martu, kako je i planirano, početi izgradnja prvih objekata predviđenih tim projektom.

Tranformacija Železnica Srbije, prema njenim rečima, trebalo bi da počne krajem maja, a one će biti podeljene na posebno preduzeće za železničku infrastrukturu i preduzeće za prevoz putnika i robe.

Mihajlović očekuje da to preduzeće samo sprovede odluke odbora direktora, a u protivnom će morati da ih pritisne vlada, s obzirom da je veoma važno, kako je rekla, da dobijemo modernizovanu železnicu sa dobrim menadžmentom i čiji vozovi neće ići brzinom od 36 kilometara na sat.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar