Uskoro jednokratan zakon o legalizaciji objekata

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da se priprema novi zakon o legalizaciji objekata koji će biti jednokratan.

"U junu se očekuje predlog zakona koji će biti jednokratan, kako bi bio rešen problem oko jedan i po milion nelegalno izgrađenih objekata u Srbiji", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je usaglašena verzija zakona o konverziji zemljišta, koji bi trebalo da bude usvojen u junu.

Kako je objasnila, sada je u toku javna rasprava o tom zakonu i očekuje da će ga Vlada utvrditi tokom meseca, a potom da ga usvoji Skupština.

Ministarka je istakla da je taj zakon usaglašen sa Evropskom komisijom i da će zajedno sa njim biti usvojen i zakon o premeru i katastru.

"Pripajanjem 'Koridora' i 'Puteva' biće smanjeni troškovi do 30 odsto"

Zorana Mihajlović izjavila je da je Vlada Srbije ispunila sve preduslove za pripajanje "Koridora Srbije" preduzeću "Putevi Srbije", dodavši da će time biti smanjeni troškovi 25 do 30 odsto.

"Koliko sam informisana, Ministarstvo privrede će uputiti dopis 'Koridorima Srbije' da sazovu skupštinu. Mi smo naš deo posla odavno završili", rekla je Mihajlović, odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je rekla da su "Koridori Srbije" politički napravljeno preduzeće i da je rok za pripajanje Koridora odavno prošao, izrazivši uverenje da će ministarstva privrede i finansija, u čijem je to resoru, svakako završiti taj posao.

Preduzeće "Koridori Srbije" trebalo je da se pripoji JP "Putevima Srbije" još prošle godine, a poslednji rok za to pripajanje je istekao 1. juna.

"I odobrenje Vlade Azerbejdžana je dobijeno, ne postoji nijedna pravna, finansijska, putna, ili bilo koja druga prepreka da ne dođe do spajanja", rekla je Mihajlović u hotelu Hajat, gde se održava skup o građevinarstvu.

Ona je istakla da će spajanjem Koridora i Puteva biti smanjeni troškovi između 25 i 30 odsto i da to nije samo procena Vlade, već i MMF-a.

Mihajlović, koja je i potpredsednica srpske vlade, je kazala da su u to mogli da se uvere još prošle godine na terenu, zbog čega je premijer Aleksandar Vučić i predložio spajanje ta dva preduzeća.

Ona je rekla da je problem što sada na jednoj deonici postoje dva preduzeća i da se tako troše vreme i novac građana Srbije.

"Kada su pravljena ta dva preduzeća, pravljena su politički i treba da prestanemo da pravimo takva preduzeća. 'Koridori Srbije' su napravljeni da bi ih vodila jedna politička partija, a 'Puteve Srbije' druga", dodala je Mihajlović.

Vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak rekao je da je cilj da kada budu izgrađeni autoputevi u Srbiji, da budu pod jednom nadležnošću i da će "Putevi Srbije" onda moći da preuzmu održavanje na njima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar