Notari donose bezbedniju kupovinu nekretnina

Iako nema zvaničnih podataka o tome koliko je ljudi prevareno prilikom kupoprodaje stanova u Srbiji, takvih slučajeva nije malo. Kada javni beležnici 1. septembra ove godine preuzmu ulogu za sačinjavanje i overu ugovora, kupci nekretnina moći će da budu bezbrižniji: notari će imati dužnost da provere status nekretnine, upozore obe strane na moguće probleme i sačine ugovor bezbedan za obe strane.

Kako ističe predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Damir Borić, time će se stati na put improvizacijama, a agenti će morati ozbiljnije da shvate svoj posao. Predsedavajući Odbora za nekretnine Američke privredne komore u Srbiji Đorđe Nikolić ukazao je da se dešava da građani izbegavaju usluge advokata da bi smanjili troškove, kao i da uz prazna obećanja daju deo novca. Javni beležnici, kao stručnjaci koji će sačinjavati ugovore i biti odgovorni za njihov sadržaj, doneće veću sigurnost, smatra on.

"Vi ćete dolaziti kod javnog beležnika s rukama u džepovima i reći šta želite da uradite. On ugovor sastavlja po vašem kazivanju i mora da vodi računa i o formalnoj i o sadržinskoj strani", ukazao je stručnjak Pravnog fakulteta Dejan Đurđević.

Na jednom seminaru Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), koja pomaže uvođenje javnog beležništva u Srbiji, Djurđević je ukazao da u oblasti nekretnina sudovi ne snose nikakvu odgovornost za sadržaj ugovora, već samo za potpise, tako da će odgovornost koja je data beležnicima predstavljati veliku promenu.

Sa ovim se slažu sagovornici iz Privredne komore Srbije i Američke privredne komore u Srbiji, koji takođe ukazuju da je ključno što će javni beležnici morati da provere svu dokumentaciju i sačine validan ugovor, što pruža sigurnost.

"Sa pocetkom rada notarske sluzbe biće isključene sve moguće nedoumice, marifetluci, obećanja i improvizacije, koje sada mogu da učine kupcima loši agenti ili loši advokati", naveo je predsednik Grupacije posrednika u prometu nekretnina Damir Borić.

Đorđe Nikolić iz AmCham-a veruje da će odgovornost javnih beležnika za naknadu štete ukoliko posao ne obave kako treba uticati na kvalitet njihovog rada. To bi trebalo da poveća pravnu zaštitu za kupce koji su, kako Nikolić ističe, nekada isuviše lakoverni.

"Status određenih nepokretnosti koje su predmet kupoprodaje je u praksi složen sa pravnog aspekta a kupci su skloni da veruju obećanjima da problema nema ili da su lako rešivi, odnosno lakoverno prihvataju da plate kupoprodajnu cenu ili deo cene verujući u obećanja koja se kasnije ne realizuju", rekao je on.

Za prevare krivi prodavci

U Srbiji ima oko 330 agencija za nekretnine i oko 800 preduzetnika koji se bave ovim poslom. Prema nekim podacima, u prethodnom periodu prevareno je oko 25.000 građana u ukupnoj vrednosti od 750 miliona evra.

Borić je rekao da zvaničnih podataka nema, ali da u svakom slučaju agencije za nekretnine nisu te koje varaju klijente, već prodavci

"Ukoliko je i bilo retkih klijenata koji su prevareni prilikom kupovine stana uz posredovanje agencije, u pitanju je situacija gde je prodavac prevario i kupca i agenciju. Slučajevi da je agencija sama prevarila kupca nisu do sada zabeleženi", naveo je on.

Borić je ukazao da posrednici u prometu nekretninama, u celosti, nemaj dobar imidž i ne uživaju veliko poverenje klijenata. Uzrok za to su problemi u poslovanju u ovom sektoru, a to su kako je naveo siva ekonomija, nelojalna konkurencija u vidu advokata i mešetara, ali i neujednačeno obrazovanje agenata.

"Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koji je stupio na snagu krajem 2013. godine, postavio je okvire za uređenje tržišta posredovanja", naveo je on. Kako je istakao, problema primeni ima, a glavni razlog su dugogodišnje navike ucesnika na neuređenom tržištu.

Javni beležnici će, prema njegovom mišljenju, uvesti veći red i u poslovanje agenata time što će imati obavezu da obema stranama predstave pravu situaciju u vezi sa nekretninom i transakcijom, tako da neće biti mesta za improvizacije.

"To će uozbiljiti i posao agenta, jer neće biti nagrađeni za svoj nekvalitetni rad", rekao je Borić.

Bez osetnog povećanja troškova

Predsednik Odbora za nekretnine Američke privredne komore u Srbiji Đorđe Nikolić ocenio je da će agencije za nekretnine uspostavljati saradnju sa javnim beležnicima, ali i postavio pitanje ko će snositi troškove beležnika.

"Pitanje je samo da li će trošak javnih beležnika snositi agencije, koje će u tom slučaju deo provizije koje naplaćuju od klijenata koristiti za namirenje troškova usluga javnih beležnika, ili će ovaj trošak pokušati da prebace na klijente, što će se pokazati na tržištu", rekao je on.

Tarife za rad javnih beležnika još nisu utvrđene. Prema rečima stručnjaka koje angažuje GIZ na projektu kojim podržava uvođenje javnog beležništva, ove troškove korisnici usluga ne bi trebalo da osete.

Tako Đurđević ističe da su u Srbiji cene overa na primer već vezane za vrednost posla, a da novac odlazi i advokatima. Pored toga, tarife javnih beležnika biće pod kontrolom ministra pravde, biće upisane na dokumentu koji izda notar i neće biti podložne proizvoljnim povećanjima.

Đurđević s Pravnog fakulteta je upozorio da ni javni beležnici neće moći u potpunosti da lakoverne kupce spasu od samih sebe.

Naime, deo prevara je, kako je ukazao, posledica rada u potpuno sivoj zoni - bez agenata, i bez advokata, uz neformalne dogovore sa prodavcima ili investitorima. Ako se zbog troškova taksi i tarifa zaobilazi ceo sistem, kupac će opet moći da izgubi mnogo više, odnosno sav novac koji da u takvim aranžmanima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar