Zelene oaze novi trend u izgradnji stanova i poslovnih prostora

Ko živi u gradu ipak ima potrebu da bude što bliže prirodi. Sve urbaniji život ostavlja sve manje prostora za parkove i zelenila. Zato imamo novi trend u izgradnji stanova i poslovnog prostora – zelene oaze u centru prestonice - ozelenjavanja zgrada sa akcentom na energetskoj efikasnosti.

Protežu se uzduž i popreko fasada zgrada, korisni su prečišćivači vazduha, ali mogu da budu i kuhinjski začini, vertikalne bašte ili kako ih još nazivaju zelene instalacije, sve češće krase zidove zgrada. Osim što razbijaju monotoniju, ljudima čak i u najurbanijim sredinama pružaju duh prirode. Taj trend u svetu je uzeo maha, a sve češće ga prepoznaju i naši investitori.

"To je svakako jedan kvalitet stanovanja više koji kupci dobijaju. Interesovanje je zaista veliko, zato što danas investitori generalno prepoznaju tu potrebu savremenog kupca, pogotovu u današnjem užurbanom životu i uopšte kada nemamo toliko dodira sa prirodom, onda su takvi koncepti jako bitni, da imaju zaista komad svoje bašte u centru Beograda", navodi Biljana Vuković iz Green Residence - BS Investment Group.

Stručnjaci tvrde da pored toga što zeleno okruže štiti od buke i zagađenja, izuzetno utiče i na povećavanje kreativnosti i produktivnosti.

"Mi tu ne smatramo samo zelenu površinu nego i unutar zgrade da bude uređen taj prostor, da ima dosta zelenila i da bi ljudi koji žive tu stvarno imali ne samo kvalitetnu vizuru nego i kvalitetan osećaj da stanuju u sredinama koje su ekološki zdrave i čiste", objašnjava Goran Rodić iz Privredne komore Srbije.

Pri izgradnji stambenih, ali i poslovnih prostora sve veći akcenat je na tome da oni ne budu samo vizuelno zeleno, već i da ispunjavaju standarde energetske efikasnosti.

​"Investiri jesu pre svega iz ekonomskog razloga prepoznali to. Imamo srećom tu situaciju da je sve više tih poslovnih prostora koji jesu zeleni, imaju te lid standarde i zelene pasoše. Investiri jesu pre svega iz ekonomskog razloga prepoznali", navodi Marko Stojčić, gradski urbanista

Izgradnja zelenih stambenih prostora gotovo da sustiže izgradnju takvih poslovnih objekata. U poslednje tri godine samo u Beogradu podignuto je oko 300.000 kvadrata energetski efikasnih zgrada, a kada su u pitanju komercijalni objekti taj broj dostiže pola miliona.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar