Nema kupaca za 10.000 stanova

Promet nekretninama na primorju dostigao najnižu tačku, građevinari grcaju u dugovima. Budva ima više stanova nego stanovnika. Mnogi ostali bez kuća jer su uzimali kredite

BUDVA - Nikada više novih stanova i nikada povoljnije cene.

Na crnogorskom primorju, prema najnovijim podacima, kupcima se nudi deset hiljada novih stanova raznih veličina. Najveća je ponuda u Budvi, koja ima oko 4.500 stanova koje su graditelji zidali poslednjih godina za tržište.

Promet nekretnina je stao gotovo potpuno i uzalud vlasnici preko raznih agencija nude udobne stanove od kojih su mnogi uz samu obalu. Cene se kreću od 1.000 do 3.000 evra, a najviše je onih čija je cena 1.200 evra po metru kvadratnom.

U agencijama za promet nekretnina ističu da su bogati Rusi, koji su naveliko kupovali kuće, placeve i stanove, tokom 2006. i 2007. godine, okrenuli leđa južnoj obali.

A upravo najezda Rusa koji su skupo plaćali nekretnine bila je motiv za mnogobrojne graditelje da se zaduže i grade stambene zgrade, verujući u dobru zaradu. Sada umesto kupaca na njihove adrese stižu dužničke opomene.

- Verovali ili ne, bolje se prodavalo u vreme bombardovanja SRJ 1999. godine nego danas - kaže za „Novosti“ Sveto Lutovac, šef poznate agencije za nekretnine „Lutovac“ u Budvi.

- Tokom 2006. i 2007. kupovano je, maltene, sve što je nuđeno i tada smo se ponašali, blago rečeno, neozbiljno. Nekretninama su se bavili gotovo svi - konobari, taksisti, piljari... Uzimali su naknade i od kupca i od prodavca. Bilo je slučajeva da divlji posrednik uzme naknadu koja je bila ravna ceni nekretnine! A mi smo tada uzimali provizije od tri do pet odsto. Tada se kvadratni metar stana prodavao i do 5.000 evra, a kvadrat placa od 350 do 600 evra.

Dok mnogi smatraju da je svetska finansijska kriza koja je počela 2008. godine glavni razlog slabog prometa, stižu informacije da prometa ima tamo gde su cene realne. Na meti bogatih kupaca iz Evrope je obala Albanije gde kvadratni metar stana u izgradnji valja platiti od 500 do 700 evra, a kvadratni metar placa na atraktivnim lokacijama košta od 60 do 150 evra.Znatno niže nego na području od Ulcinja do Igala.

Hoće li i tokom ove godine Albanija biti najprivlačnija destinacija za bogate Evropljane zavisi od toga kakve će biti cene u susedstvu, posebno na crnogorskom primorju. Nužda zakon menja, kaže narodna, pa valja očekivati da će cene na crnogorskom delu Jadrana ići još naniže.

KVADRATI ZVRJE PRAZNI

NAJNOVIJI popis u Crnoj Gori je pokazao da Budva i Šavnik imaju više stanova nego stanovnika. Dok su meštani Šavnika odlazili zbog siromaštva, tražeći drugde posao, u Budvu se dolazilo. Područje od Jaza do Buljarice naseljava 19.170 stanovnika, dok broj stanova iznosi 24.002. Budva je tako postala mrtvi grad gde na hiljade stanova zvrji prazno.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar