Nacrt zakona o posredovanju u prometu nekretnina

Ministarstvo za trgovinu pripremilo Nacrt zakona o posredovanju u prometu nekretnina koji treba da obezbedi pravnu sigurnost svim građanima koji koriste usluge posrednika u prometu nekretnina. Nacrt je objavljen na www.mtu.gov.rs.

Nacrt predviđa da se za svaki posao posredovanja u prometu nekretnina mora biti zaključen ugovor, u pisanoj formi, a posrednik se obavezuje da obezbedi pravnu pomoć za potrebe nalogodavca u pregovaranju i sastavljanja ugovora o prometu nekretnina.

Uvodi se obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao da uzrokuje nalogodavcu, uz maksimiziranje provizije za posredovanje u prometu nekretnina, odnosno posredovanje u iznajmljivanju nekretnina. Visina posredničke naknade za jednu nekretninu je šest odsto od ostvarene cene u posredovanom pravnom poslu, ali to ograničenje ne važi ako je ostvarena cena u posredovanom pravnom poslu manja od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Visina naknade kod zakupa je najviše dve ugovorene mesečne zakupnine.

Za firme i preduzetnike se uvodi obaveza upisa u Registar, dok će agenti imati obavezu upisa u Imenik agenata i polaganja stručnog ispita.

Zakon obavezuje posrednike i da ministarstvo trgovine periodično izveštavaju o obavljenim transakcijama, što će doprineti jačanju finansijske discipline, a omogućiće i formiranje baze podataka za trajno formulisanje politike razvoja i unapređenje regulative u toj oblasti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Nacrt zakona o posredovanju u prometu nekretnina”

  1. Milan says:

    1. Kazne za one posrednike koji nemaju agencije su male, a za one koji imaju velike
    2. Ako vlasnik agencije ima zavrssen Pravni fakultet, polozen strucni ispit sa visokom skolskom spremom i pravosudni ispit mislim da nebi trebao da polaze taj tkz. strucni ispit, vec da se odmah upise u registar. Zamislite kad bi advokati morali da polazu strucni ispit.

    3. Da se advokati i ostala preduzeca d.o.o.
    nemogu baviti posredovanjem sa nekretninama
    kao sto to sada chine.

    Toliko za sada ok pz

Ostavi komentar