Na korak bliže do stana

Skupština grada juče je objavila preliminarnu listu za kupovinu 1.000 socijalno neprofitnih stanova koji će biti izgrađeni u naselju Dr Ivan Ribar i blokovima 61 i 63 na Novom Beogradu. Za kupovinu stanova iz ovog programa, čiju izgradnju finansira Grad Beograd, konkurisalo je više od 7.200 ljudi. Njihova izgradnja biće završena sredinom 2009. godine.

Preliminarna lista objavljena je juče u dnevnim novinama „24 sata”, „Danas”, „Pres” i „Večernje novosti”, a rezultati konkursa dostupni su i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Beograda www. beograd.org.yu. Zainteresovani listu mogu da pogledaju i u zgradi Gradske uprave u Ulici 27. marta 43-45.
U roku od 15 dana od dana objavljivanja preliminarne liste, svaki učesnik na Konkursu može gradonačelniku Beograda, preko Komisije za stambena pitanja, da uloži prigovor. Iz Grada najavljuju i da će, zbog sezone godišnjih odmora, konkurentima na kupovinu stana biti omogućeno da u narednih 15 dana samo najave prigovor, a u roku od još 15 dana i da ga podnesu.
Nakon toga, Komisija razmatra pristigle žalbe, posle čega treba da sačini predlog konačne rang liste, koja bi trebalo da bude poznata na jesen. I na konačnu rang listu predviđen je žalbeni rok, pa će ona najverovatnije biti definitivno utvrđena pred kraj ove godine.
Iako je preliminarna lista trebalo da bude objavljena još početkom aprila, to nije učinjeno jer je Komisija za stambena pitanja, tokom provere konkursne dokumentacije, ustanovila da je jedan broj pretedenata na stanove podneo lažna dokumenta. Takvih slučajeva bilo je četrdesetak, i protiv podnosilaca su podnete krivične prijave. Najviše zloupotreba odnosilo se na zdravstvenu dokumentaciju, stambeni status, stručnu spremu, radni staž...
Konkurs za prodaju 1.000 socijalno neprofitnih stanova objavljen je 27. novembra prošle godine i trajao je mesec dana. Na preliminarnoj listi rangirano je ukupno 5.910 kandidata, dok njih 1.318 nije rangirano najčešće zbog toga što ne pripadaju grupama koje imaju pravo da konkurišu, nemaju kompletnu dokumentaciju ili se ne smatraju da su bez stana prema odredbama Odluke. Osnovna merila za utvrđivanje reda prvenstva na rang listi su: stručna sprema, stambeni status, radni staž, zdravstveno stanje, invalidnost, telesno oštećenje, broj članova domaćinstva.
Ukoliko se dogodi da dve ili više osoba imaju isti broj bodova, prednost na listi daje se onome ko ima veći broj bodova po redosledu koji je utvrđen Odlukom o prodaji neprofitnih stanova. U slučaju da su isti bodovi po svim osnovama, prednost ima onaj ko je duže podstanar, a u slučaju istog ili nemogućnosti utvrđivanja tačnog trajanja podstanarskog statusa, ili stambenog, poredost će imati onaj sa dužim radnim stažom računajući godine, mesece i dane.
Socijalno neprofitni stanovi biće prodavani po proizvodnim cenama, sa rokom otplate od 20 godina, uz učešće od 20 odsto i godišnjom kamatom od 0,5 odsto.
Izgradnja ovih stanova je počela u junu ove godine, i oni bi trebalo da budu završeni do sredine 2009. godini. Ugovori sa onima koji budu dobili pravo da ih kupe sklapaće se tek pošto stanovi budu izgrađeni.

Rok za prigovore 15 dana
Prigovori na preliminarnu listu mogu se podneti gradonačelniku Beograda, preko Komisije za stambena pitanja, na adesu: 11000 Beograd, 27. marta 43-45, ili lično na pisarnici (šalter 10), na istoj adresi, svakog radnog dana od 9 do 16 sati. Rok za podnošenje prigovora je 15 dana od dana objavljivanja liste, odnosno do 15. jula. Dopune i obrazloženja prigovora mogu se dostaviti zaključno sa 31. julom. Od 30. juna do 31. jula svi učesnici Konkursa mogu imati uvid u podnetu dokumentaciju u prostorijama Računarskog centra (27. marta 43-45), od 9 do 16 sati.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar