Država subvencioniše oko 1.400 stambenih kredita

Uredbom Vlade Srbije za subvencionisane stambene kredite u ovoj godini namenjeno je 1,2 milijarde dinara. Toliko novca, procenjuje se, biće dovoljno za kupovinu oko 1.400 stanova uz subvenciju države. Banke uveliko primaju zahteve zainteresovanih građana za taj vid kreditiranja.

NEKRETNINE - Saša Jovanović iz Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita kaže da su tri banke potpisale zahteve za stambeno kreditiranje uz subvenciju. To su Banka Inteza, Komercijalna i Sosijete ženeral banka. Iz Unikredit banke su nam potvrdili da su juče potpisali ugovor.

Od ove godine svi oni građani koji žele da kupe nekretninu uz subvenciju države moraće da izdvoje pet odsto za učešće, umesto deset odsto. Iz budžeta se obezbeđuje 20 odsto zajma, a preostalih 75 odsto cene nepokretnosti banka, a osigurava Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita.

Povećan je i ukupan limit zajedničkih porodičnih primanja sa 120.000 na 150.000 dinara. Kredit će moći da uzmu i bračni parovi koji su stariji od 45 godina, s tim da u trenutku vraćanja poslednje rate starosna granica korisnika može da iznosi 70 godina.

Maksimalni iznos zajma je 100.000 evra, a nepokretnost koja je predmet kupovine mora da bude novoizgrađeni objekat ili da je u postupku izgradnje. Nepokretnost mora biti uknjižena ili da ima minimalni stepen završenosti od 80 odsto. Ukupan rok otplate je 30 godina, sredstva iz budžeta vraćaju se u poslednjih pet godina, dok banke omogućavaju otplatu 25 godina.

Kamatna stopa za korisnika kredita na deo koji se finansira iz budžeta na ime učešća je nula odsto, dok za deo kredita koji finansira banka maksimalna kamatna stopa je šestomesečni euribor plus 4,5 odsto na godišnjem nivou.

Predviđena je i obaveza prijave prebivališta na adresi kupljene odnosno izgrađene nepokretnosti u roku od 15 meseci od dana zaključenja ugovora o kupoprodaji.

Godišnja kamatna stopa oko šest odsto

CENA - Uredbom je ograničen najviši iznos godišnje kamatne stope koja iznosi šestomesečni euribor plus 4,5 odsto. U razgovoru sa bankama, one ističu da će uglavnom nuditi ovu kamatu, uprkos tome što je maksimalna. Trenutno šestomesečni euribor iznosi 1,62500, tako da je ukupna kamatna stopa 6,125 odsto. Inače, u ponudi banaka su i komercijalni krediti, kao i dinarski stambeni. Njihovi uslovi su nepovoljniji od subveniconisanih.

Stambeni krediti u brojkama

  • 85.676 Ukupan broj stambenih kredita u Srbiji
  • 33.000 Prosečna vrednost za kredite u evrima
  • 47.000 Prosečna vrednost za kredite u francima
  • 4.085 Broj kredita u kašnjenju dužim od 60 dana
  • 271 Aktivirana hipoteka po osnovu stambenih kredita
  • 65.000 Stanova kupljenih na kredit osigurala NKOSK
  • 1.923 Realizovanih subvencionisanih kredita NKOSK (2011)
  • 55 Kvadrata prosečan stan kupljen na kredit

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar