Legalizacija objekata čeka propise

Legalizacija nelegalno izgrađenih objekata u Crnoj Gori uslovljena je donošenjem propisa na nivou države.

U ovom trenutku Crna Gora nema propise na osnovu kojih se može izdati građevinska dozvola ili neki drugi adekvatni dokument za objekat koji je već izgrađen, kazao je za “Novosti” sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i komunalno stambene poslove opštine Bar Đuro Karanikić.

On dodaje da je vlada usvojila strategiju uređivanja neformalnih naselja.

- To je dokument na osnovu kojeg će se dalje raditi na propisima iz oblasti uređenja prostora i izgradnje objekata. Konkretno, u izmenjenom zakonu trebalo bi da se nađe novo poglavlje koje bi se odnosilo na postojeće objekte koji su izgrađeni prema nekom planskom dokumentu, ali je u postupku izgradnje odstupljeno od građevinske dozvole. Takođe, izmene bi se odnosile i na objekte koji su građeni mimo planskih dokumenata, ili bilo kakvih odobrenja - kazao je Karanikić.

Predviđeno je da se izmene zakona nađu na dnevnom redu Skupštine Crne Gore krajem ove godine. “Novosti” saznaju da u Crnoj Gori neće biti opšte legalizacije koja je sprovedena u nekim susednim državama.

- Radne verzije strategije uglavnom govore o tome da će se planskim dokumentima utvrđivati koji su to objekti koji ispunjavaju uslove da bi u daljoj proceduri mogli da dobiju građevinsku ili upotrebnu dozvolu. Ipak, treba sačekati zakon koji će to precizno definisati - kazao je Karanikić.

On dodaje da prema zvaničnim podacima Uprave za nekretnine, na teritoriji opštine Bar ima svega 3.500 objekata koji u listu nepokretnosti imaju “teret” - bez građevinske dozvole.

- Realno je da je taj broj znatno veći. Nažalost, nemamo precizne podatke koji je broj bespravno sagrađenih objekata - ističe Karanikić.

Prema njegovim rečima, neslaganje broja evidentiranih objekata u Upravi za nekretnine sa stvarnim stanjem na terenu objašnjava se nadogradnjama i dogradnjama, koje imaju, takođe, status bespravno sagrađenih.

NE TRAŽE GRAĐEVINSKE DOZVOLE

OPŠTINA Bar je pre pet godina donela detaljne urbanističke planove u prigradskoj zoni koji omogućavaju novu izgradnju i “uklapanje” gotovo svih postojećih objekata. Međutim, praktično niko od vlasnika postojećih objekata nije došao u opštinu i tražio građevinsku i upotrebnu dozvolu. Za objekat od 100 kvadrata sa stambenom namenom za legalizaciju treba platiti 10.000 evra. Naknadu je moguće platiti sa maksimalnim rokom otplate do deset godina.

- Objavili smo javni poziv za evidentiranje bespravno podignutih objekata - kaže Karanikić. - Vlasnici koji sami dostave podatke imaće dodatne povlastice za umanjenje naknade.

MILIONI OD LEGALIZACIJE

POSTUPAK uređivanja neformalnih naselja prema oceni i strategiji crnogorske vlade trebalo bi da se završi u narednih sedam do 10 godina. Površina bespravno izgrađenih objekata se meri stotinama hiljada kvadrata bruto građevinske površine. Prosečna cena, visina naknade za uređenje građevinskog zemljišta za stambene objekte u srednjoj zoni je sto evra po kvadratnom metru. To znači da bi prihod od legalizacije iznosio desetine miliona evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar