Država pokrenula tržište

Donošenje zakona o prometu nepokretnosti popraviće stanje, a predstavnici NUPS­ a se zalažu da se svakom građaninu Srbije omogući, sigurna, pouzdna i profesionalna usluga

Godinu iza nas obeležila je ekonomska, finansijska kriza koja je drastično pogodila i promet nekretnina. Ali, izgleda da se tržište nepokretnosti najzad probudilo. Iz letargije ga je svakako prva pokrenula država ponudom da je čas za kupovinu stana kucnuo i da se ona nalazi na usluzi onima kojima stan treba nudeći im posebne, subvencionisane kredite. Upravo je ponuda ovih subvencionisanih kredita podstakla građane da razmisle i potraže i ove ali i druge „obične“ stambene kredite.

­ Svi oni koji su čekali da dođe do drastičnog pada cena kvadrata, shvatili su da se pad već desio i da će dalje čekanje samo dovesti do toga da će stanova, po njihovoj meri biti sve manje što ih budu duže čekali. I opet se kao i svuda u razvijenom svetu, shvatilo da je teško pronaći pravi krov nad glavom bez pomoći profesionalaca ­ agencija za promet nepokretnosti ­ kaže Rada Stanković, vlasnica agencije Panorama i predsednica Upravnog odbora NUPS­a.

­ Godina iza nas, teška, za mnoge i preteška, učinila je da se kao trgovci nekretninama pojave i predstave „novi“ neregistrovani posrednici, predstavljajući se najčešće kao advokatske kancelarije, a u stvari to su obično ljudi koji su ostali bez posla, ali su svojim nestručnim radom postojećim posrednicima doneli mnogo više štete nego koristi ­ naglašava Dragan Milojević, vlasnik agencije Prok i član Upravnog odbora NUPS­a.

Boriti se protiv crne ekonomije, protiv neregistrovanih posrednika, u poslu koji je za mnoge najvažniji u životu, a to je kupovina ili prodaja stana, nije lako, ali Aleksandra Kon, predsednica NUPS­a ima rešenje:

­ Prva na tom polju može i treba da deluje država, donošenjem Zakona o prometu nepokretnosti, ali i sami posrednici. Iz takve inicijative je i nastao NUPS (Nacionalno udruženje za poboljšanje kvaliteta u prometu nepokretnosti). Šta NUPS može da pruži potencijalnim klijentima? Pre svega, garanciju profesionalnog obavljanja posla svih svojih članica, mesto gde se može obratiti za svaku vrstu saveta, pomoći, rešavanja nastalih nedoumica, primedbi i naravno, predloga.

Do sada je NUPS u svojim redovima okupio više pre svega, pouzdanih agencija ­ posrednika, koji garantuju profesionalni odnos prema poslu, i što je najvažnije mogu to u potpunosti da ispune. Nije naodmet nabrojati članice NUPS­a. To su Alka, Arus, Arena nekretnine, Avenija, Bonafides, Cilj, Cvetković-Roškov, Ju inter, Ju vodič, Mil-Maks, Old rojal, Panorama, Premijer, Palasplus, Prok nekretnine, Renome, Unikom, Unija Rojal, Unimar nekretnine, Zidart, Neoatlas, Siesta, Vega, Gordon, Beokom, Agrus, Alfa Plus.: NUPS je pred sebe stavio i neke ciljeve: da što pre opravda naziv nacionalni (već se obavljaju kontakti širom Srbije sa budućim članicama iz drugih gradova), da se što pre stekne poverenje građana u profesionalni rad agencija, da podrži što skorije donošenje zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti (predstavnici NUPS-a su već u radnoj komisiji za ovaj zakon) i da svakom građaninu Srbije omogući siguran, pouzdan i profesionalni način pružanja usluge. Predstavnici NUPS-a su prisutni i u raznim komisijama, aktivno učestvuju na raznim tribinama, a jedan broj agencija je i u klasteru Srbije, koji ima za cilj da ovu oblast predstavi u najboljem svetlu van zemlje.

NUPS se, dodaju u ovom Udruženju, zalaže i za centralnu bazu podataka novogradnji gde bi svaki građanin mogao da dobije potrebne informacije o nekoj zgradi koja se gradi, i o investitoru tog objekta. Sve su to akcije koje zahtevaju dugoročno i maksimalno angažovanje, kako posrednika, tako i države, pa i samih građana. Još jedna novost da u NUPS­ u ubrzano rade i na formiranju sajta koji bi pre svega bio koristan servis svim građanima, gde bi u svakom trenutku mogli da vide trenutnu ponudu svih članica, ali i da dobiju kvalitetne informacije i novosti iz ove oblasti . Sajt bi trebao da počne sa radom već u januaru 2010. godine, a radi se na tome da to bude i ranije. Znači, pravne savete, primedbe, sugestije i naravno, aktuelne ponude stanova svih članica, moći će od tog datuma da se vide na sajtu www.nups.rs.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar