PKS: Tržište nepokretnosti u Srbiji u ekspanziji

Tržište nepokrentnosti u Srbiji je u ekspanziji u poslednje dve i po godine, kada je prodaja i kupovina stanova porasla za 35 odsto, saopštila je Grupacija posednika u prometu nepokretnosti Srbije.

Po podacima te grupacije, koja radi u okviru Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, od 2016. godine je 21 odsto stanova kupljeno na kredit.

"Najviše stanova se kupuje za gotovinu, odnosno ušteđevinu jer gradjani nemaju interes da drže novac u banci zbog malih kamata, pa ulažu u nekretnine", rekao je u razgovoru sa novinarima predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Damir Borić.

On je ukazao da cene stanova u prvom kvartalu 2019. miruju i da su najskuplji stanovi u Beogradu, u proseku oko 1.500 evra po kvadratu, gde se proda 50 odsto stambenog prostora u Srbiji. U svim beogradskim opštinama prošle godine su cene stanova uvećane, a najviše u Novom Beogradu - skoro 16 odsto, što je posledica velike potražnje za stanovima u novogradnji i najvećim brojem novoizgrađenih stanova u toj opštini, podaci su Grupacije.

Članovi Grupacije su ocenili da je uređenost tržišta nepokretnosti mnogo doprinelo licenciranje agenata koji se bave prodajom nepokretnosti, što je obaveza od 2015. godine kada je počela puna primena Zakona o prometu nepokretnosti. Oni su najavili da će inicirati izmene tog zakona, pre svega u delu koji se odnosi na radni status ljudi koji se bave prodajom nepokretnosti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar