Crna Gora: Luksuzni stanovi kao alva

Budva - Ovog leta na Crnogorskom primorju promet nekretnina, osim onih najskupljih, bio veoma slab. U tivatskom Porto Montenegru, gde kvadrat košta i 8.000 evra, interesovanje prilično.

Goste južnojadranske obale, pa i one koji se bave biznisom, ovog leta najviše zanimaju pesak i morska voda, koja rashlađuje. Za brojne stanove u novim, lepim zgradama, kojih je najviše na Budvanskoj rivijeri, interesovanje je slabo. Prodato je, kažu, ove godine svega desetak.

- Gotovo ne pamtim kad je neko došao u agenciju sa, recimo, 100.000 evra - kaže Duško Ranković, vlasnik „Kamina“. - Slabo se prodaju i stanovi i kuće, takođe i placevi.

Iz sve popularnijeg Tivta, koji je na turističkoj mapi zauzeo važno mesto Turističko-nautičkim centrom Porto Montenegro, javljaju da se baš tu i oko njega traže stanovi. Stanovi u kompleksu Porto Montenegro, veoma luksuzni i na „peni od mora“, koštaju pravo malo bogatstvo. Za kvadratni metar treba platiti od sedam do 8.000 evra! Začudo oni se lepo prodaju, pa je u toku gradnja i šeste rezidencijalne vile ovog kompleksa „Ksenija“. Započeti radovi na njoj će biti nastavljeni kad se završi ovogodišnja turistička sezona, a luksuzni stanovi biće puni, jer prodaja ide odlično. Kupci su mahom bogatiji stranci, među kojima ima čak i Kineza.

Skupe vile koje nisu prodate u prvom „talasu“ na rtu Zavala kod Budve, nude se po ceni i do 6.000 evra, pa i više, za kvadrat. I tu je interesovanje prilično. I iz inostranstva i sa „domaćeg terena“.

Novoizgrađene stambene zgrade, velikih gabarita, s puno spratova (pošto je placeva sve manje, gradi se „u visinu“) i ne tako daleko od mora, mahom zvrje prazne i to poduže već. Čekaju kupce, kojih je i ovog leta veoma malo.

Velika ponuda i slaba kupovna moć nekadašnje srednje klase, uslovili su i pad cena. Ali ne mnogo. U Budvi ta cena se „drži“ do 1.900 evra po kvadratnom metru. Kad „zamiriše“ keš, može malo i niže.

U ponudi je i veliki broj vila u okolini Budve, naročito oko plaže Jaz i u Bečićima. Raskošne kuće sa bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata nude se za 200.000 do 350.000 evra.

Doskora najveće interesovanje dolazilo je od Rusa, ali je i te kako splaslo. Sada, međutim, svoje vile i stanove prodaju i Rusi koji su ih kupili u vreme „invazije“ 2007.-8. godine i to po znatno nižim cenama.

U Budvi ističu da je neizvesno kad će situacija biti bolja. No pojedinci i dalje tvrdoglavo drže cene koje nema ko da plati. Veruju i nadaju se da će bolji dani doći. Na drugoj strani poznavaoci ekonomskih (ne)prilika upozoravaju da će kriza biti i produbljena. Ostaje nada u pojedince koji imaju para, ali ih sada nerado ulažu u stanove. Radi se o onima koji već imaju jedan, dva ili tri stana, pa im se zbog najavljenih povećanja poreza, ali i drugih problema ne kupuju novi.

EKONOMSKA KRIZA

Kupaca je, dakle, malo, a stanova puno. U agencijama koje se bave prometom nekretnina ističu da je ekonomska kriza jedan od glavnih razloga za slabu prodaju. No, tu je još jedan razlog: nerealne cene koje su važile ovde pre dve, tri godine, odbile su i one koji bi hteli ovde da trguju. U vreme „najezde“ mahom ruskih investitora, kvadratni metar stana koštao je od 3.000 do 8.000 evra. Prodaja je išla veoma dobro, pa su, videvši veliku zaradu u tom poslu, mnogi gradili intenzivno. I prekomerno. Prodajni bum je trajao kratko, a tada je Budva „izvikana“ kao skupa destinacija. Pa i predeo južno i severnije od ove rivijere.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar