Stan na dan: Vlasnik zarađuje – komšije plaćaju

Izdavanje prostora na dan često veliki problem za stanare zgrada u kojima se nalaze. Ovakvi stanovi obično prijavljeni kao domaćinstva sa dva do tri člana.

Buka i pijani gosti ono je sa čime se suočavaju stanari koji žive u zgradama u kojima se pojedini stanovi izdaju na dan. Osim što je jasno da pojedinci posluju nelegalno, komšijama problem zapravo pravi ogromna potrošnja vode koju na ravne časti dele svi stanari zgrade, dok se ti unajmljeni stanovi vode kao domaćinstava sa dva do tri člana.

Kako su mnogi Beograđani, koji imaju "viška" stanova, u ovom videli priliku da dobro zarade, jer ovakva vrsta smeštaja, pogotovo u centru grada, košta od 50 evra pa naviše za dan, ostali stanari kojima je u toj zgradi dom negoduju zbog visokih zajedničkih računa.

Na smeće po hodnicima, ali i danonoćnu buku i nepoštovanje kućnog reda, kao i utrošak vode koji ide "po grbači" suseda ovih apartmana, žale se i stanari duž Knez Mihailove. Osim što često moraju da upozore privremene komšije da poštuju red, vlasnike retko i viđaju.

- U mojoj zgradi ima nekoliko stanova koji se izdaju na dan. Ne znamo ni ko je vlasnik, tako da kad god se nešto desi u zgradi, skupljamo novac za neke popravke, komšiju ne možemo da nađemo. Najveća muka nam je to što se troši ogromna količina vode, koja se deli po broju članova, a pošto se stanu na dan po pravilu vodi kao obično domaćinstvo, mi platimo i za komšiju, a on dobro zaradi - žali se sugrađanka iz Knez Mihailove ulice.

Sa ovim komplikacijama u radu suočavaju se i profesionalni upravnici višespratnica, koji uprkos volji, ne uspevaju da ovakvim mukama stanara stanu na put.

- U mnogim zgradama kojim rukovodim postoje ovakvi stanovi, a ja kao upravnik nemam pravo da proverim da li neko tu stanuje ili je platio smeštaj na dan - kaže Đorđe Aleksić iz Udruženja profesionalnih upravnika Beograda. - Osim što se troši velika količina vode, problem je i zajednička struja. Ne postoji mehanizam da bilo šta preduzmem. I kada inspekcija dođe, nema pravo da bilo kome uđe u stan, tako da i od prijava nema ništa. Možda se nešto reši novim zakonom o komunalnoj miliciji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar