Kvadrat 5.000 €: Cene nekretnina lete u nebo, opština zabranila kolektivnu gradnju

Kotor -- Cene nekretnina u Kotoru i naseljima u bližoj okolini iz godine u godine rastu.

Zabrana kolektivne gradnje, odnosno velikih stambenih zgrada i smanjenje koeficijenta izgrađenosti, kako je to predviđeno nacrtom prostornourbanističkog plana Kotora, nesumljivo će dovesti do značajnog povećanja ionako visokih cijena stambenog prostora u ovom gradu, piše Pobjeda, a prenosi CDM.

Nacrtom PUP-a, koji je nedavno prezentovan, precizirano je da građevinske zone ostaju nepromenjene, ali je predviđeno smanjenje koeficijenta izgrađenosti i zabrana kolektivne gradnje, odnosno moći će se graditi isključivo spratnosti, prizemlje, sprat i potkrovlje bez suterena.

Miloš Kukuličić, broker nekretnina na pitanje novinara šta misli o tržištu nekretnina na teritoriji opštine Kotor i da li je to tržište poljuljano moratorijumom i novim planskim dokumentom, kaže da će cene sigurno beležiti brzi skok i višestruki stabilni rast čak i do 5.000 evra.

Trenutno cene kvadrata novogradnje stambenog prostora u najatraktivnoj i najtraženijoj građevinskoj zoni Dobroti kreću se od 1.800 do 3.700 evra za metar kvadratni.

“U prvom polugodištu stupanja na snagu moratorijuma na gradnju u kotorskoj opštini nije bilo neke veće oscilacije na tržištu nekretnina što se tiče cena i ponuda. Međutim, nakon toga kada se prodao određeni broj stanova, po prvi put nakon buma u prodaji nekretnina 2007. godine pojavila se veća potražnja od ponude da bi to kulminiralo u poslednje vrijeme, gde se naročito za jednosobne i manje dvosobne stanove taj omer kreće i za pojedine lokacije 10 naprema 1, odnosno 10 kupaca na jedan stan i cene su već skočile za nekih 30 do 50 odsto u zavisnosti od lokacije stambene zgrade.

Tako da nakon najave da se nacrtom PUP-a ukida gradnja stambenih zgrada na svim interesantnim lokacijama u Kotoru, izvesno je da će cene to malo stanova što je ostalo neprodato u stambenim zgradama ili čiji su se vlasnici odlučili na prodaju skočiti i do 5000 evra po metro kvadratnom, zato što ponuda više neće biti ni blizu kolika je potražnja. S obzirom na sve veću atraktivnost Bokokotorskog zaliva i samog Kotora, sigurno je da zbog UNESCO-a i zabrane kolektivne gradnje cene beleže brzi skok i višestruki stabilni rast. Bez obzira na branšu nekretnina ono čega ima malo a traži se enormno, biće skupo”, zaključio je Kukuličić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar