CG: Rusi kupili 95 odsto stanova

Cene nekretnina na crnogorskom primorju stale su na 2.000 evra po kvadratu. U 2010. od ukupnog broja kupaca, 90 odsto su bili Rusi.

Do 2008. najviše ih je bilo iz Irske, Britanije, a sada iz Rusije i istočnoevropskih zemalja, kažu u kompaniji Savilis.

Ta kompanija se od 2004, osim prodaje nepokretnosti, bavi i konsultantskim i istraživačkim uslugama za strane investitore.

„Ove godine, od ukupnog broja kupaca 95 odsto su Rusi. Ranije su ti investitori kupovali nekretnine većih vrednosti, a sada se struktura promenila, pa su za trgovanje zainteresovani pripadnici srednje kupovne klase. Oni traže nove, kompletno završene nekretnine vredne od 250 do 300 hiljada evra, kazala nam je Dolores Krgović, predstavnik kompanije Savilis.

Ona naglašava da je poslovni ambijent i procedura registracije i kupovine na tržištu nekretnina značajno poboljšana, ali da i dalje treba ulagati u infrastrukturu.

„Crna Gora sve to ima donekle, ali je potrebno još ulagati kako bi se investitori zadržavali, jer je njihova želja ne samo da ulažu već i da se nastane ovde. Vlada im je olakšala postupak dobijanja dozvola, pa se u dogledno vreme može očekivati početak gradnje mešovitih kompleksa, koji će pored stambeno-poslovnih, imati i zabavne sadržaje i turističke kapacitete“, objašnjava Krgović.

Crna Gora će uskoro dobiti važne planske dokumente za Ulcinj, kao i neophodne studije za poluostrvo Luštica gde će egipatsko-švajcarski konzorcijum Oraskom graditi ekskluzivno turističko naselje.

Osim toga, intenzivno se priprema idejno rešenje za ostrvo Sveti Marko gde bi ruska kompanija Metropol već u prvom kvartalu naredne godine trebala da počne sa radovima na, takođe, ekskluzivnom turističkom naselju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar