Cepter kupio Institut iz Igala

Švajcarska kompanija HASS potpisala je sa Vladom Crne Gore ugovor o kupovini 56,4 odsto akcija Instituta "Dr Simo Milošević" iz Igala za 20 miliona evra.

Ugovorom je predviđeno da švajcarska kompanija u vlasništvu srpskog biznismena Filipa Ceptera u naredne četiri godine investira u Institut 150 miliona evra.

Kupac se obavezao da kupoprodajnu cenu za zdravstveno-medicinski centar iz Igala uplati u roku od 15 radnih dana. Ukoliko novac ne bude uplaćen u tom periodu prodavac ima pravo da raskine ugovor.

Direktor crnogorske Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja Branko Vujović kazao je da je investicionim programom predviđeno proširenje kapaciteta i podizanje kvaliteta Institita na nivo od četiri i pet zvezdica.

Vujović je naveo da se kupac obavezao da u naredne tri godine ostane na snazi Pojedinačni kolektivni ugovor, da u tom periodu ne otpušta radnike, da zadrži prosek zarada u zdravstvu i da ulaže u obrazovanje i prekvalifikaciju radnika.

Ovlašćeni predstavnik kompanije HASS Zoran Stanojević je kazao da za tu kompaniju Institut "nije obična investicija , jer je zdravstveni centar brend Crne Gore poznat u Evropi. Stanojević je precizirao da je Cepterova kompanija investitor i kupac i da će novac za kupovinu Instituta uplatiti u predvidjenom roku.

Na pitanje o pominjanju srpskog biznismena Miodraga Kostića u pregovorima o prodaji Instituta, on je naveo da su Cepter i Kostić "prijatelji i poslovni partneri". Stanojević nije mogao da navede da li će i na koji nači srpski biznismen Miodrag Kostić ubuduće "uticati na posao", jer će to "zavisiti od budućih dogovora, ako ih bude bilo".

Zdravstveni centar u Igalu poseduje dva solitera kapacietta od 650 kreveta i dečije odeljenje sa 160 kreveta, koje se nalazi u posebnoj zgradi. U sklopu zdravstvenog kompleksa je i objekat površine od oko 50 hiljada kvadratnih metara sa 405 soba i apartmana, sadržaja za banjsko lečenje i sporstke aktivnosti, restorana i kongresnih sala.

U vlasništvu Instituta je i vila Galeb sa 22 sobe, bazenima i salom za konferencije, koja je sagrađena 1979. godine za potrebe predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar