Zlatiborci: Legalizacija je otimanje državne zemlje

Na Zlatiboru smatraju da je najavljeni Zakon o katastarskoj legalizaciji najgori u našoj istoriji. Čelnici Čajetine tvrde da je već počeo novi talas uzurpacije najskupljih parcela

Zakon o katastarskoj legalizaciji koji je Vlada Srbije usvojila i prosledila Skupštini na usvajanje, otvara bezbroj mogućnosti za zloupotrebe, odgovara potrebama kriminalaca i "perača novca", a veliku štetu naneće poštenim građanima i lokalnim zajednicama.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, koja gazduje Zlatiborom, ovim rečima opisuje kako kaže: "najgori zakon u našoj istoriji, u oblasti urbanizma i građevine".

- Imali smo haotično stanje, sada dobijamo potpunu anarhiju. Razlog se usvaja zbog pritiska EU koja je prethodnim vladama dala pare za proces legalizacije. Pošto ništa nije urađeno, sada se brže-bolje donosi nakaradni zakon, kao opravdanje za prokockana sredstva i poverenje - kaže Stamatović. - Čim je postalo jasno da će zakon biti usvojen, na Zlatiboru smo imali dva slučaja nelegalne gradnje na državnom zemljištu, bez ijedne dozvole. Ovi "investitori" sada mogu da računaju na pomoć države u naknadnoj legalizaciji kriminalnih radnji, i to za male pare.

Uveren je Stamatović da će u budućnosti svi koji su insistirali na usvajanju spornog zakona, biti predmet istrage.

- Pošto je legalizacija omogućena za 100 ili 200 evra, a vlasnici bespravnih objekata "lokalu" više neće plaćati naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, neka investitori ubuduće od nas ne traže da im obezbedimo i održavamo infrastrukturu! Neka se za to obrate ministarstvu kome plaćaju leglizaciju, tamo ćemo ih upućivati - dodao je Stamatović. - Pošto se investitorima sada omogućava da se upišu kao vlasnici tuđeg zemljišta na kome su gradili nelegalno, omogućeno im je da se sami brinu o putevima, kanalizaciji, o infrastrukturi koju smo izgradili, a to u praksi znači da ćemo imati raspad sistema: uskoro ćemo biti zatrpani fekalijama, putevi će brzo postati neupotrebljivi...

Opština Čajetina tri decenije vodi sudski spor sa firmom "Zlatibor turist", koja je kako kažu, "zaposela" 11 hektara najskupljeg zemljišta u centru Zlatibora, danas ovaj kompleks pripada porodici Milomira Joksimovića, poznatog kao Miša Omega. Nejasno je na koliko će, od 3.000 evidentiranih nelegalnih objekata na Zlatiboru, novi zakon biti primenjivan. Zna se ipak da on propisuje da će vlasnici kuća koji su zidali na tuđoj zemlji morati da podnesu zahtev nadležnoj službi opštine ili Republičkoj direkciji za imovinu - da im se odredi i zemljište za redovnu upotrebu objekta, uz minimalnu nadoknadu. U slučaju da vlasnik zemljišta smatra da je oštećen, opština na primer, u sudskom postupku može da ostvari pravo na naknadu štete i svojinsku zaštitu.

- To uzurpirano zemljište oko "Zlatibor turista" vredi 40 miliona evra, a može se dogoditi da nam bude trajno oteto, za male pare. Odredba po kojoj možemo na sudu da potražujemo svoje je banalna, jer se imovinski sporovi u Srbiji nikada ne završavaju. Pomenutih 3.000 nelegalnih objekata evidentirani su tokom dva državna pokušaja legalizacije, a u stvarnosti ih je daleko manje, najčešće je reč o minimalnom prekoračenju gabarita, a zakonski mehanizmi da se to reši postoje - dodao je Stamatović.

NEDODIRLJIVI "INVESTITORI

- "Investitori" koji uzurpiraju najvrednije opštinsko i državno zemljište ekonomski ga eksploatišu. Njima nije problem da kupe bilo koga, za 100 evra, za 10.000 evra ili za apartman ako im je baš stalo. Država umesto davanja povlastica, treba da im onemogući uzurpaciju našeg zemljišta - ističe Stamatović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar