KOLIKE SU ZAISTA CENE NOVOGRADNJE Jedna lokacija u Srbiji je skuplja i od BEOGRADA

Beograd je godinama slovio za apsolutno najskuplju lokaciju za kupovinu stana u Srbiji. Međutim, stvari su se malo promenile. Na našoj najpoznatijijoj planini, omiljenoj kod domaćih i stranih turista - Zlatiboru, prosečan kvadrat novogradnje je 1.600 evra, a ako je u pitanju soba, dostiže cenu i do 2.200 evra!

Istraživail smo kolike su zaista cene novogradnje širom Srbije i ovo su rezultati.

Beograd

U drugoj polovini 2017. godine zabeležen je skok cene kvadrata u odnosu na prvu polovinu, i to povećanje od oko 8.000 dinara, odnosno 70 evra. Sada cena prosečna kvadrata novogradnje u Beogradu iznosi 225.791 dinar.

- Najveći skok cena nekretnina se desio na Vračaru i Novom Beogradu. Vračar sa razlogom nepostojanja dovoljno lokacija za gradnju i sama rezidencijalnost kvadrata je veća (to je takozvana neelastična tražnja), a Novi Beograd zbog povećanja kvaliteta stanovanja na toj mikrolokaciji, opremanja kompletne infrastrukture sa svim sadržajima, prestiža - objašnjava Milić Đoković iz "Old rojal" nekretnina i dodaje da cene variraju u zavisnosti od dela grada gde se stanovi nalaze.

Što se tiče nešto skupljih lokacija, to su Banovo brdo, obodni deo Vračara, Autokomanda, oko Vukovog spomenika, oko Jurija Gagarina, oko TC "Zira" i tu su cene od 1.800 do 2.000 evra po kvadratu. Najluksuzniji delovi grada su ipak sam centar, Novi Beograd – "Arena" i centralni deo, Dedinje, Dorćol, Slavija i Autokomanda i tu je kupcu potrebno od 2.000 do 3.000 evra za kvadrat novog stana. Najskuplji su novi stanovi oko Hrama svetog Save i u "Beogradu na vodi" gde kvadrat košta čak od 3.000 do 5.000 evra.

Mirijevo

Iako su ovih dana u medijima provejavale informacije da je kvadrat u Mirijevu i do 1.300-1.400 evra, to, naravno nije tačno. Cena kvadrata u zgradi koja se nalazi u Matice srpske, jednoj od glavnih ulica u Mirijevu, je 1.100 evra. Stanovi su na odličnoj lokaciji, preko puta solitera i autobuske stanice, a u blizini je vrtić, škola, prodavnice i ostali objekti.

Palilula

Reprezentativan primer za ovu opštinu su zgrade "Dunavske terase, gde su cene oko 1.350 evra po kvadratu. Stanovi se nalaze u Ulici vojvode Micka Krstića, a u ponudi su dvosobni, dvoiposobni, trosobni i troiposobni stanovi.

Zemun

Noogradnja u Zemunu košta oko 1.250 evra po kvadratu u zgradi između ulica Prvomajske i Autoputa Beograd-Zagreb, u blizini dve osnovne škole, vrtića i doma zdravlja.

Voždovac

Najmanji stanovi u kompleksu "Paunov breg" su veličine 61 metar kvadratni, kuhinja je centralno pozicionirana pa se akcenat na porodičnom okupljanju. Cene se kreću do 1.400 evra za kvadratni metar.

Čukarica

Smešten u blizini opštine Čukarica, u ulici Nova bb, ovaj stambeni kompleks nudi odličnu povezanost sa centrom grada i drugim lokacijama, a porodice sa decom mogu biti bez brige, jer je u blizini osnovna škola, ali i vrtić i to za 1.200 evra po kvadratnom metru.

Kaluđerica

Pijaca, market, škole, dom zdravlja, pošta, sve se to nalazi u blizini ako se odlučite za stanove u prigradskom naselju Kaluđerica. Stanovi se prodaju u fazi uknjižen-useljiv, a cene su već od 800 evra po metru kvadratnom.

Novi Sad

Cene za stanove u prestonici pokrajine Vojvodina, Novom Sadu nešto su niže od prestoničkih, pa stanove u popularnim naseljima možete pronaći i od 1.000 evra. Podjednako interesovanje vlada kako za staru tako i za novu gradnju.

- Prednost novogradnje je ugradnja novih i modernih elemenata, bez previše betona, humaniji izgled, energetska klasa, garancija na izvedene radove i opremu, a prednost stare gradnje je u tome što je provereno da znate šta kupujete, sa određenim iskustvom - navodi Milić Đoković iz "Old rojal" nekretnina i dodaje da je trenutno nešto više interesovanje za novu gradnju.

Detelinara

Crveno-bela fasada, ušuškano, a blizu grada, sve to simbolizuje moderan kompleks koji se nalazi na uglu Dr Svetislava Kasapinovića i Koste Racina u Novom Sadu.

Miran porodični život u gradu vam je zagarantovan po ceni od 1.100 evra za metar kvadratni.

Niš

U neposrednoj blizini Nišave, kao i glavnih saobraćajnica, stanovi u Ulici vojvode Tankosića u Nišu pružaju maksimalan komfor, a završetak radova je planiran za jesen 2018. Cena kvadratnog metra se kreče od 950 do 1.050 evra, dok kvadrat garažnog mesta ide od 2.000 do 4.000 evra.

Zlatibor

Najpopularnija planina u Srbiji svake godine privlači sve više turista, a mnogi su spremni da ulože dosta novca u stanove i prilagode ih potrebama korisnika za kasnije iznajmljivanje. Stoga cene stanova su svake godine sve više i više, pa je cena kvadratnog metra u pojedinim stambenim kompleksima veća i od cena koje se kreću glavnom gradu.

Osim toga, zanimljivo je i da se ne prodaju samo stanovi u celosti, već pojedinačne lux opremljene sobe i apartmani.

Takođe, izvođači radova često planiraju stanove tako da nisu velike kvadrature, pa su pogodni za izdavanje u jeku sezone.

Na 200 metara od Kraljevog trga i pijace, a preko puta popularnog hotela Mona, nalazi se zgrada u kojoj se nalaze studio apartmani od 26, 36, 40 i 42 metra kvadratna. Cena u izgradnji za kvadrat je 1.600 evra.

Ako ste pre za kupovinu sobe koju ćete moći kasnije da iznajmljujete, cene su nešto više, jer je kvadratura manja. Ova soba od 18 metara kvadratnih košta po kvadratu 2.200 evra. Potpuno je nameštena i nalazi se u centru, na samom šetalištu.

Loznica

Stanovi se prodaju u izgradnji, a ono što ih odlikuje je lift, sigurnosna vrata, moderna keramika. Kompleks se nalazi u Ulici Đure Daničića u Loznici i cena kvadrata je 650 evra.

Kruševac

Na Trgu Kosturnica, smešteni su stanovi na prodaju u okviru stambenog kompleksa. Nalazi se u blizini Ekonomske škole, četvorosoban je i ima čak dve terase, a cena po kvadratnom metru je 700 evra. Detalje možete naći na sajtu Nekretnine.

Prosečne cene kvadratnog metra novogradnje

Beograd - oko 1.500 evra

Novi Sad - oko 1.100 evra

Niš - oko 1.000 evra

Zlatibor - oko 1.600 evra

Loznica - oko 650 evra

Kruševac - oko 700 evra

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar