KVADRAT NA PLANINI OD 300 DO 3.000 EVRA, AR NA TARI 1.000 EVRA Beg u prirodu košta kao život u gradu

Vikendice u Srbiji mogu se naći i za svega nekoliko hiljada evra. Ipak, one koje se nalaze u blizini poznatih srpskih planina treba platiti mnogo više, te cena kvadrata nije ništa niža nego u prestonici i drugim većim gradovima.

Cene stanova u novogradnji na Zlatiboru stagniraju godinama. Njihova vrednost, uprkos sve većoj ponudi, kreće se između 1.000 i 3.000 evra. Što bliže turističkom centru ove planine, na kojoj je poslednjih godina izgrađeno nekoliko hiljada stanova, to je i kvadrat skuplji. Kako kažu u jednoj turističkoj agenciji sa ove planine, najtraženiji su stanovi od 35 -40 kvadrata što govori da ih narod ne kupuje da bi u njima živeo, nego da bi provodio odmore i rentirao ih.

"Kada su u pitanju stanovi, ovde se ne prodaje starogradnja jer ona skoro da i ne postoji, sve aparmanske kuće i zgrade napravljene su relativno skoro", kažu u turističkoj agenciji.

Republički zavod za statistiku izračunao je da u drugoj polovini prošle godine prosečna cena stanova u Čajetini bila 159.837 dinara. Ova opština, na čijoj teritoriji se nalazi Zlatibor, u ovoj kategoriji kotira se odmah iza Beograda u kome su stanovi i najskuplji.

Najjeftiniji stanovi nalaze se u rubnim delovima turističkog naselja Zova 3, Gajevi, Čolovića brdo, Potoci. Kuće se, zavisno od lokacije, površine, placa, kvaliteta, kreću od 40.000 do 600.000 evra. Ar placa košta od 1.000 evra, koliko traže vlasnici imanja po zlatiborskim selima, do 30.000 evra u najstrožem centru. Tražnja za svim nekretninama je podjednaka.

"Kupcima su sve privlačniji stanovi u starim stambenim zgradama u Čajetini. Ova varošica se nalazi na samo par minuta vožnje od Zlatibora, a cena kvadrata ovde se kreće od 400 do 700 evra", objašnjava naš sagovornik.

Veći deo Tare nalazi se u sastavu Nacionalnog parka u čijim granicama se ponegde može graditi, ali uz strogo definisana pravila. Ovo je razlog što šumovita planina oskudeva u ponudi stanova i kuća. Neka nezvanična cena apartmana je 1.200 evra po kvadratu, ali takvih je veoma malo.

"Najtraženiji su placevi čija se cena, zavisno od lokacije i od toga da li se nalazi pod okriljem Nacionalnog parka Tara, kreće od 1.000 evra na manje atraktivim delovima Kaluđerskih bara, do 2-3 hiljade evra koliko koštaju u okolini hotela „Omorika“. Na Zaovinama, Mitrovcu i Sekulićima placevi su dosta jeftiniji, - rečeno nam je u jednoj turističkoj agenciji iz Bajine Bašte.

S druge strane, minimalna cena kvadrata novogradnje na Divčibarama trenutno je 1.000 evra i biće još viša, a uzrok i veće tražnje i cena nekretnina na vodećoj turističkoj destinaciji valjevskog kraja je budući sportsko-turistički kompleks koji gradi Miloš Teodosić.

Već par godina na Divčibarama se zida nekoliko novih zgrada koje će imati na desetine apartmana, a gradnja i kupovina apartmana unapred, ubrzana je od kako je kapiten košarkaške reprezentacije Srbije pazario oko 2,2 hektara nekadašnjeg auto-kampa Breza za 208.500 evra, gde se gradi moderni sportsko-turistički kompleks koji bi, po trenutnim informacijama, trebao da bude u upotrebi od sledeće godine.

"Uporedo sa tim, Divčibare su postale atraktivnije i zbog mogućnosti da veštačkim osnežavanjem bude produžena i zimska sezona u novom ski-centru Crni vrh, pa su se na posao bacili i investitori, tako da se trenutno zida nekoliko stambenih objekata sa apartmanima čija je cena kvadrata od 1.000 do 1.100 evra i mnogi od njih su već prodati unapred. Cena kvadrata u novogradnji će sigurno još rasti kada Teodosićev kompleks počne da radi", pričaju poznavaoci prilika na Divčibarama.

U agencijama za promet nekretnina potvrđuju da su cene na Divčibarama skočile, ali da promet mahom ide preko investitora ili direktno između prodavca i kupca.

"S obzirom da je reč o cenama koje su za valjevske prilike dosta visoke, promet trenutno obavljaju najviše Beograđani i Vojvođani, koji su i najmasovniji posetioci Divčibara. Mi u ponudi imamo ranije izgrađene kuće i vikendice, čije su cene takođe više nego pre nekoliko godina, pa se kvadrat kreće od 360 do 500 evra, zavisno od lokacije i godine gradnje.

Zanimljivo, ali cena kvadrata takvih kuća u Valjevu ne može da pređe 300 evra, tako da i to svedoči o trenutnoj atraktivnosti Divčibara – kaže Dragan Drobnjaković iz agencije „Stan 014“, dodajući da bi cene na vodećoj turističkoj destinaciji valjevskog kraja bile i više da su Divčibare potpuno „pokrivene“ infrastrukturom – vodovodnom i kanalizacionom mrežom.

Što se cene placeva tiče, kako dodaje, one se kreću od 1.000 do 2.000 evra za ar u zavisnosti od lokacije i komunalne opremljenosti, ali njihov promet nije toliko „pojačan“ kao novoizgrađenih apartmana.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar