Novogradnja i starogradnja – prednosti i mane

Želite da kupite novi stan i u dilemi ste da li da izaberete stan u zgradi građenoj pre oko 50 godina ili novogradnju? Ovaj korak je jedan od najvažnijih događaja u životu, te unapred treba ispitati njihove prednosti i mane.

Ono što je neminovno jeste da je cena starih stanova niža od novogradnje, ali to nikako ne treba biti presudno u odabiru svoja četiri zida. Kako kaže Mina Kalezić, direktorka prodaje i marketinga u kompaniji CBS International, cena nekretnine koja je nekada bila presudna, sada je samo jedan od ključnih faktora, jer prateći tokove savremenog načina života na nju neminovno utiču lokacija, struktura stana i komfor.

Međutim, kada je reč o lokaciji, može doći do dileme - šta ako u ponudi nađete dva stana u starom jezgru Beograda, jedan u staroj zgradi i jedan u novoj zgradi atraktivnih kondominijuma? Iako postoje mišljenja da je starogradnja kvalitetnija i bolja, treba imati na umu da stare zgrade, iako imaju debele zidove, nemaju ugrađenu termoizolaciju. Naime, nove zgrade zidane su po najnovijim svetskim standardima, a osim termo, imaju ugrađene i hidro pa i zvučnu izolaciju što ih čini kvalitetnijim od starogradnje. To automatski smanjuje troškove i štedi energiju. Protok vremena čini svoje, te takođe treba uzeti u obzir da je kod starogradnje izvesno da će kad-tad dotrajati instalacije za struju, vodu i kanalizaciju. Pri kupovini stana ih je teško proveriti, a s obzirom na to da će vrlo verovatno morati da se obnove, to će iziskivati dodatne troškove, dok kod novogradnje nije potrebna dodatna adaptacija.

Ukoliko ste, pak, već unapred zamislili stan sa određenom rasporedom prostorija i boljom orjentacijom u zgradi, naša sagovornica preporučuje kupovinu nekretnine koja je u izgradnji. Prema njenim rečima, takvi stanovi se najbrže prodaju, naročito ako su na atraktivnoj lokaciji.

- Pored povoljnije kupoprodajne cene, posebna prednost pri kupovini stambenih jedinica u izgradnji u odnosu na useljive, je i mogućnost preciziranja dinamike isplate stana koja najviše odgovara budućem vlasniku nekretnine. Tokom izgradnje, pojedini stambeni kompleksi imaju obezbeđeno projektno finansiranje, što kupcima omogućava kupovina stanova u izgradnji i uz pomoć stambenog kredita, čak i u najranijim fazama gradnje - kaže Kalezić.

Kada je reč o Novom Beogradu, Mina Kalezić dodaje da smo u ovom beogradskom naselju svedoci izgradnje fenomenalnih arhitektonskih rešenja, koja ne odudaraju od savremenih svetskih trendova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar