Zamena elektro i vodovodnih instalacija traje oko pet dana

Zamena elektro instalacija naplaćuje se na osnovu broja električnih izvoda (sijaličnih mesta, utičnica, prekidača) po ceni od 6 do 15 evra sa materijalom, dok zamena vodovodnih cevi košta od 150 do 200 evra.

Među najzahtevnije radove, prilikom renoviranja vašeg doma, svakako spada zamena elektro i vodovodnih instalacija. Prilikom useljenja u stari stan, odnosno stan koji je izgrađen pre više od 15, 20 godina predlažemo vam da se raspitate da li su komšije imale problema sa instalacijama i ako ne odmah, u narednih nekoliko godina obavezno započnete zamenu istih, jer ćete sprečiti nevolje koje neispravne instalacije mogu doneti sa sobom.

Poslove zamene kablova u zidu, ali i ugradnju novih vodovodnih cevi nikako nemojte pokušavati da odradite sami, već se obavezno konsultujte sa profesionalcima i njima prepustite rad. Po kojim cenama, kao i za koje vreme će oni to učiniti predstavićemo vam ovom prilikom.

Radovi na elektro instalacijama naplaćuju se na dva načina

Elektro radovi obuhvataju zamenu kablova, odnosno elektro instalacija u zidu, menjanje utičnica, sijaličnih mesta, uz otvaranje novih, kao i zamenu postojeće, uglavnom klasične table sa osiguračima novom, najčešće automatskom. Svi ovi poslovi zahtevaju stučnu pomoć, pa vam nikako ne predlažemo da se u te radove upuštate samostalno i bez nadzora električara.

Ukoliko poželite da zatvorite postojeće, ili otvorite nove izvode, na plafonu ili zidu, to je svakako moguće,pa vam takođe savetujemo da pre početka radova, sa stručnim licem, napravite detaljan plan i skicu onoga što ste zamislili. Zbog toga je pre početka radova, neophodno da majstor izađe na teren, poseti vaš stan i predoči vam šta je sve potrebno uraditi, kao i koliko će radovi koštati.

Poslednjih nekoliko godina na našem tržištu majstori se odlučuju da na različit način obračunavaju radove zamene elektro instalacija. Naime, do pre nekoliko godina jedini način bio je da cena određuje na osnovu broja izvodnih mesta instalacije, odnosno na osnovu toga koliko ima prekidača, utičnica i sijaličnih mesta u stanu, pa se, trenutno, cena kreće od 6 do čak 15 evra, po izvodu, sa materijalom.

Međutim, sve više ovakve usluge se naplaćuju i po kvadratu. U zavisnosti od toga za koju vrstu prekidača ćete se odlučiti variraće i cena, pa će vas zamena elektro instalacije i postavljanje standardnih utičnica i prekidača koštati 24 evra po kvadratu, ugradnja modularnih 30, dok će instalacija koja je predviđena za pametne kuće iznositi od 40 evra pa naviše, po kvadratu. Zbog toga vam savetujemo da se ne žurite, već da se kod više majstora dobro raspitate na koji način će oni naplatiti završen posao i odučite šta je po vama isplativije.

Ono što je zajedničko jeste to, da se zamena stare table sa osiguračima, najčešće automatskom, naplaćuje posebno i u zavisnosti od veličine košta od oko 70 evra pa naviše, a predviđena garancija je na godinu dana. Radovi na zameni instalacije u stanu trajaće više dana, što svakako zavisi od kvadrature, pa je za stan od 40 m² potrebno oko četiti, do pet dana.

Zamena vodovodnih i kanalizacionih cevi

Pored zamene elektro instalacija, dosta vremena, ali i novca potrebno je izdvojiti i za zamenu vodovodne mreže, koja obuhvata kako vodovodne, tako i kanalizacione cevi. Zbog toga se renoviranje kupatila, kao i kuhinje, ne može odraditi bez zamene ovih instalacionih delova. To je veoma važno, jer se neretko dešava da stare, čelične (pocinkovane) cevi u zidu vremenom popuste, dolazi do njihovog pucanja i izlivanja vode unutar zidova, što može izazvati veliku štetu kako vama, tako i komšijama koji žive u stanovima pored, ispod ili čak iznad vašeg.

Zamena vodovodnih cevi vrši na samom početku renoviranja kupatila i kuhinje, kako bi se izbegli dodatni troškovi, pa je stare čelične cevi potrebno zameniti plastičnim. Zamena vodovodnih cevi, kako u kuhinji, tako i u kupatilu naplaćuju se po kvadratnom metru i iznosi od 150 do 200 evra, a radovi traju oko dva dana. U momentu kada ste se odlučili za zamenu vodovodnih cevi, možete zahtevati i da se uradi eventualni razmeštaj sanitarija. Ovakav posao majstori neće dodatno naplatiti, već će reorganizovanje biti uračunato u spomenutu cenu. Takođe, ni priključivanje veš ili sudo mašine na vodovodnu mrežu se ne naplaćuje dodatno.

Kada je u pitanju zamena vodovodne mreže morate obratiti pažnju i na stanje u kom se nalaze odvodne, odnosno kanalizacione cevi, kako u kupatilu tako i u kuhinji. Njihova zamena koštaće vas u proseku od 50 do 100 evra, a cena će zavisiti od dosta faktora: da li se postavlja kada ili tuš kabina, koja vrsta rešetke se ugrađuje... Ukoliko planirate da u svoje kupatilo postavite ugradno kazanče morate znati da ćete za ovaj posao morati da platite dodatnih 50 evra po konzoli, zavisno od veličine, jer se kod ovakvih kupatilskih delova ugradnja mora unapred planirati i prilagoditi na drugačiji način postojećoj kanalizacionoj mreži.

Popravka jednog sijaličnog mesta i preko 10 evra

Ukoliko vam se dogodi da majstor iza sebe ne odradi posao kako ste hteli ili ste se jednostavno predomislili i želite da recimo položaj lustera pomerite malo udesno ili ulevo, morate znati da će većina majstora ovakav posao naplatiti po ceni od 10 do 15 evra.

Obavljanje ovakvih radova pored novca zahteva i dosta vremena, pa je sada idealno vreme da svoj stan renovirate i predupredite moguće neželjene poplave ili požare u svom domu. Na taj način ćete spremni dočekati zimu, ali i dugi niz godina živeti spokojno bez trzavica oko eventualnih nezgoda i kvarova kada su u pitanju ovi građavinski radovi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar