Doterivanje kupatila za 150 evra

Vodootporni premazi sve češće se i kod nas koriste umesto klasičnih zidnih pločica. Reč je o fasadnim podlogama koje ne upijaju vlagu i mnogo su jeftinije nego keramičke pločice.

Vešti moleri mogu da uštede i do hiljadu evra domaćinima koji žele da renoviraju svoje kupatilo. Sa novim kompozitnim materijalima, skupe keramičke pločice odlaze u istoriju.

Novom tehnikom oblaganja zidova, kupatilo će estetski biti veoma atraktivno. Kao i kod keramičkih poločica, površine se mogu lako čistiti mokrom krpom.

Ova revolucionarna metoda unutrašnjih radova u Evropi je počela da se primenjuje početkom prošle decenije. Kod nas, majstori su prvo skeptično odmahivali glavom. Tek od pre nekoliko godina, zbog evidentne razlike u ceni, u Srbiji počinju da se sređuju kupatila molerskim materijalom.

- Reč je o fasadnim podlogama, koje su vodootporne, koje mogu da trpe promenu temperature - priča Vladimir Arnaut, jedan od začetnika korišćenja ove metode. - Zidovi mogu da se kvase prilikom tuširanja. Vlaga se neće upijati, tako da neće biti ni žutih fleka po ćoškovima.

Prema Arnautovim rečima, prednost u odnosu na keramičke pločice je cena. Ako računamo da je prosečno kupatilo u Srbiji deset kvadrata, za sve neophodne materijale potrebno je svega 150 evra, plus da se plate ruke za majstora. Oni koji znaju da gletuju i premazuju valjkom, proći će veoma povoljno.

Kao podloga ide kvarcni pesak, i to staje oko 750 dinara. Mrežica za fasade je od 50-60 dinara za metar kvadratni. Džak lepka za pločice košta 600 dinara, a za kupatilo, zavisno od toga koliko su zidovi ravni, potrebno je između dva i tri džaka.

Za glet masu iz projektovanog budžeta ide 750 dinara. Dva kilograma poludisperzije koštaju dve plave novčanice sa likom Nikole Tesle (200 dinara).

Najskuplja stavka je kanta (25 kilograma) italijanskog travertina, koja staje 54 evra. I tu može da se uštedi. Ima domaćih proizvođača, koji istu količinu travertina ali u prahu, koji nije razmućen, cene oko 1.500 dinara. Kilogram italijanskog špatulata je oko osam evra. Dodatan trošak su toneri, koji koštaju nekoliko evra.

TRAVERTIN

Travertin, travertino ili traventin, kako sve zovu ovaj dekorativni materijal, ima visok stepen paropropusnosti, a koristi se i u enterijeru i u eksterijeru. Ako se pravilno nanese na zid, pruža efekat prirodnog travertino sedimentnog kamena, odakle i potiče njegov naziv. Travertin se izrađuje u svim bojama, mešavina je mermera u prahu i kreča. Kada se nanese na podlogu sjedinjuje se sa njom te daje utisak kao da je iz jednog komada.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar