Prosečan lift u Beogradu star 41 godinu

Prosek starosti liftova u zgradama širom Beograda, koji su u sistemu održavanja JP "Gradsko stambeno", iznosi čak 41 godinu, iako je njihov radni vek gotovo duplo manji.

Od vremešnih liftova ne očekuje se da rade kao novi, pa ovo preduzeće, uzimajući u obzir stanje stambenog objekta i finansijske mogućnosti stanara, blagu prednost daje remontu, nego ugradnji novih pomagača pri penjanju. U prilog tome govori i broj popravljenih i novih liftova u beogradskim zgradama tokom prethodne godine.

Novi liftovi, koji podsećaju na bešumne avione, sa ogledalima, osvetljenjem, senzorima, deluju bezbednije i svakako lepše, međutim, za ugradnju potpuno novog potrebno je dobro stanje same zgrade.

- Prvi zadatak je definisati radove tako da se, uz najmanja ulaganja, obezbedi trajnost i pouzdanost lifta. Postoje i tehnički razlozi da se ne posegne za potpuno novim liftom, a to je nezadovoljavajuće građevinsko stanje zgrade- objašnjavaju iz "Gradskog stambenog".

Kompletno saniran, ili novi lift, ovo preduzeće je postavilo samo jednom u toku 2015. i to na zahtev stanara. To je podrazumevalo kompletne građevinske radove na lift kućici i postepeno menjanje svake njegove komponente. Na drugoj strani, popravljeno je 1.157 liftova, što je podrazumevalo zamenu dotrajalih delova, odnosno remont. Na 54 su zamenjeni svi pokvareni elementi (komandne table, pogonski elektromotori, kompletna elektroinstalacija, signalizacija, kabinska vrata).

Najstariji u Despota Stefana

Nekada najstariji lift u gradu, u Višnjićevoj 3, više ne nosi ovu titulu, jer je, kako kažu iz "Gradskog stambenog" - remontovan. Iako najiskusniji, popravljan je i sa novim elementima više ne važi za najvremešniji.

Prema novim podacima koji, ipak nisu 100% neoborivi, U Bulevaru despota Stefana 1 i 1a, mogao bi da se nalazi starac veteran, koji ove godine puni 88 godina.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar