Zakon meri kvadrate

Nacrt zakona o prometu nepokretnosti predvi?a potpunu pravnu zaštitu građana pri kupovini ili prodaji nekretnina. Planira se da svaka posredni?ka agencija ima licencirane agente, a pre svog osnivanja mora položiti depozit ili potpisati polisu osiguranja, koja bi u slučaju spora bila isplaćena oštećenom klijentu. Isto tako, i agencije će imati mogućnost finansijske i pravne zaštite, kako od strane klijenata, tako i od drugih posredničkih kuća.

 

Na okruglom stolu u Privrednoj komori Beograda, Udruženje posrednika u prometu nekretnina i udruženje "Krov" predstavili su dva primera budućeg zakona čije odredbe se u većini tačaka poklapaju. Narednih dana formiraće se radna grupa koju će činiti predstavnici Komore i udruženja, a njihov zadatak je prevazilaženje postojećih problema. Očekuje se da će nacrt biti završen do kraja februara.

 

Ostaje da se ovih dana usaglase dve različite ideje. S jedne strane, predlaže se ostavljanje depozita pri registraciji preduzeća, a s druge, zaključivanje polise osiguranja za svaku štetu koju učine agencije prema klijentu ili obratno. Edukacija i licenciranje svih koji žele da se bave ovim poslom biće obavezni.

 

- Suština je da smo se svi složili da je zakon potrebno hitno doneti - ističe Tomislav Sekulić, predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina. - Za mesec dana očekujemo da će nacrt biti spreman. Odlično sarađujemo sa Privrednom komorom Beograda i "Krovom", a uskoro ćemo se dogovoriti, kako oko depozita i osiguranja, tako i o licenci. Biće formirana radna grupa za usaglašavanje nacrta, koju će činiti predstavnci Komore i nača dva udruženja. Sada je najbitnije da nacrt bude hitno u Skupštini jer je ovo ključni momenat posle mnogo godina čekanja.

 

 

- Zakon će omogućiti zdravu konkurenciju, uklanjajući sve koji rade ispod žita - naglašava Nebojša Rapaić iz Poslovnog udruženja "Krov". - Potrebno je zaštititi klijente ali i sve nas koji se legalno bavimo ovim poslom.

RENTIRANJE

Izdavanje nova neće biti objašnjeno u ovom zakonu - kaže Sekulić. - Agencije koje se bave isključivo rentiranjem moraće da čekaju. Međutim, potrudićemo se da se sačini podzakonski akt koji će i ovu oblast dodatno regulisati..

AGENTI

Licencirani agenti moraće da prođu prethodnu edukaciju, odnosno da usvoje osnovna znanja iz oblasti trgovine, arhitekture, obligacionih odnosa i komunikacije sa ljudima. Procenjuje se da 5.000 agencija u prestonici nema svoj poslovni prostor, a nacrt predviđa uređenje i ove oblasti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar