Za obnovu „Pionira” potrebno milion evra

Bioskop „Pionir“ u strogom centru Kragujevca, jedna od najakustičnijih dvorana na Balkanu, ne radi već četiri godine. Sala sa 648 mesta za sedenje, pozornicom, pomoćnim prostorijama od 116 kvadrata zatvorena je zbog toga što je plafon propao od vlage i što do sada nije bilo novca da se renovira. Za obnovu „Pionira“ potrebno je oko milion evra.

Prema rečima direktora „Šumadija filma“ Dejana Lazarevića, bioskop „Pionir“ je zatvoren zato što je postao opasan po gledaoce.

- O ovoj dvorani niko nije brinuo decenijama, od kako je napravljena, pre pedeset godina. „Šumadijafilm“ je konačno pripao gradu, jer kao državno preduzeće nije dobijao potreban novac. Sada planiramo da do kraja naredne godine ovu dvoranu pretvorimo u reprezentativni objekat koji će u pravom smislu biti „kragujevački Kolarac“. Tu će se održavati koncerti klasične muzike, džez festivali, a biće idealno mesto za pozorišne predstave za veću publiku. Kada se to uredi, a biće potrebno da se uloži oko milion evra (renoviranje kvadrata ovakvog prostora staje oko 1.000 evra), i Akademski hor „Liceum“ i kamerni orkestar „Šlezinger“ će konačno dobiti pravi prostor za rad - kaže Lazarević.

Iza vrata nekadašnjeg bioskopa „Pionir“ danas je prazna, vlažna sala, prašnjava sedišta koja nikada nisu zamenjena, pusta pozornica... Plafon je delimično propao, vlaga se na pojedinim mestima sliva niz zidove. Voda je doprla i do električnih instalacija, pa postoji i opasnost od požara. U tehničkim prostorijama na spratu su skupi profesionalni projektori. Ispravni su, skupi, ali se ne koriste.

Da li će „Pionir“ proraditi i postati mesto za ljubitelje prave kulture, zavisi pre svega od novca iz gradskog i republičkog budžeta.

Od kragujevačkih bioskopa radi jedino dvorana „Šumadija“, koja je sa svojih 1.000 mesta najveća južno od Beograda i čije će renoviranje, kako kažu u ovoj gradskoj ustanovi, biti „prioritet u narednoj godini“.

Grade bioskope sa 2.000 mesta

Reditelj Emir Kusturica je najavio da će u starom delu „Zastave“, koji je kupio grad, napraviti pet bioskopskih dvorana sa po 200 sedišta kako bi ovaj jedinstveni ambijent, koji predstavlja začetak industrijskih građevina na Balkanu, pretvorio u multikulturni centar. I izraelska kompanija „Plaza“ je već započela gradnji šoping mola u naselju Kolonija. Na poslednjem spratu velelepnog objekta, u kome će raditi oko 2.000 ljudi, biće i šest bioskopskih dvorana sa ukupno 1.000 mesta.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar