Stanovi u Nišu i Kragujevcu od 70 evra

Studenti koji pokušavaju da nađu smeštaj za narednu školsku godinu, imaju još samo malo vremena da to učine pre svega rasterećeno i bez stresa, na vreme i po povoljnoj ceni. Kasnije će samo biti teže. U prethodnim tekstovima smo vas proveli kroz cene iznajmljivanja stanova u Beogradu i Novom Sadu, a u ovom tekstu ćemo vas provesti kroz ponudu i cene u Kragujevcu i Nišu.

Kragujevac i Niš su takođe univerzitetski gradovi, a blizina fakulteta i srednjih škola je ono što studentima i školarcima predstavljanajbolju lokaciju, za koju su njihovi roditelji spremni da izdvoje najviše novca. Evo i pregleda cena na tim tržištima, ali i drugih specifičnosti tržišta, ukoliko želite da iznajmite stan tamo.

Kragujevac – od 70 do 200 evra

Potražnja za stanovima koje studenti iznajmljuju u Kragujevcu ceo mesec raste, a očekuje se da će za studente u ovom gradu sezona biti produžena i da će biti aktivni u potrazi za stanovima i u prvim nedeljama oktobra. Ono što je specifično za Kragujevac jeste činjenica da su godinama ranije, pre svega zbog fabrike automobila Fiat u taj grad došli stranci. Oni su iznajmljivanju nekretnina dali potpuno novu dimenziju. Međutim, nema razloga za zabrinutost, jer stranci mahom iznajmljuju luksuznije stanove i nisu u tom smislu konkurencija studentima. Nekretnine koje njih zanimaju, mesečno se kreću od 250 evra pa do oko 500 evra. U nekim slučajevima čak i više.

Strudenti sa druge strane, najčešće pokušavaju da iznajme stan u naselju Bubanj, zbog blizine fakulteta, a atraktivne su im i nekretnine u neposrednoj blizini Medicinskog i Mašinskog fakulteta.

Najtraženije su, naravno, garsonjere, koje mogu da se iznajme i po ceni od 70 evra mesečno, dok su jednosobni stanovi nešto skuplji. U proseku, stan za studente u Kragujevcu može da se iznajmi po ceni do 200 evra mesečno.

U Nišu garsonjera od 70 do 100 evra mesečno

U Nišu agencije izbegavaju da se bave izdavanjem nekretnina, pa se nijedna nije za to specijalizovala, iako sporadično prihvataju i takve poslove.

“Nije tržište u Nišu takvo da tu vidimo prostor”, rekli su u niškim agencijama za Halo oglasi nekretnine.

Ipak, ukoliko tražite nekretninu za iznajmljivanje u Nišu, računajte na raspon cena od oko 70 do 120 evra mesečno, zavisno od strukture stana i lokacije. Sređenije garsonjere, jednosobni i jednoiposobni stanovi, bliže niškim fakultetima naginjaće ka gornjoj cifri.

U Nišu u ponudi postoje i veći i luksuzniji stanovi, mada njih mahom ne traže studenti. Takođe, cifra koju je potrebno za njih odvojiti je viša. Primera radi, veći i luksuzniji stan bi mogao mesečno da košta oko 300 – 400 evra. Nisu ni te nekretnine nedostupne đacima, ali je preporučljivo da se, zarad uštede udružuju. Tako nekoliko cimera može da živi u prostranom stanu u kojem će deliti troškove za kiriju i komunalije.

Kuće, sobe i drugi načini da se uštedi na kiriji

Porodicama koje šalju studenta u drugi grad pod kiriju, uvek je u interesu da prođu sa što manje para. Bar 20 odsto jeftinije mogu da prođu ako umesto stana bez gazde, iznajme sobu sa gazdom – bilo da je reč o stanu ili kući. Sobe izdaju i oni koji žive u kućama, kako bi popunili mesečni budžet. U takvoj varijanti, treba imati na umu da u većini slučajeva nema dodatnog troška za komunalije, već vlasnik sve uračuna u cenu mesečne kirije.

Kragujevac je, primera radi, specifičan i po tome što ima onih koji bi iznajmili čitavu kuću. Taj trend je došao dolaskom stranaca u taj grad, i nije predviđen za studentski džep, jer se cene iznajmljivanja takvih kuća kreću u proseku od 800 do 1.000 evra mesečno.

Agencijska provizija i depozit

Prilikom iznajmljivanja nekretnine skrećemo vam pažnju i na jednokratni trošak po osnovu agencijske provizije, ukoliko ste stan pronašli preko posrednika, i depozita. Agencijska provizija se plaća agenciji obično u visini od 50% od visine mesečne stanarine, a depozit se plaća isključivo stanodavcu, uglavnom u visini jedne mesečne kirije. Depozit je vrsta garancije i zaštite stanodavcu ukoliko zakupac ošteti stan, ne plati odeđene troškove ili prekrši bilo koju stavku koja je naznačena u Ugovoru o zakupu. Sa druge strane, usluga agencije se danas mahom plaća tek po izvršenju, odnosno, tek kada klijentu nađu određeni stan. U agencijama za nekretnine navode da i nakon iznajmljivanja, zakupci često traže njihovu pomoć i zaštitu ukoliko dođe do nekih problema. Dužnosti agencije bi trebalo precizno dogovoriti, a plaćanjem provizije i potpisivanjem ugovora sa stanodavcem dalja obaveza agencije za nekretnine, kao posrednika, prestaje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar