STAN NA DAN: Kolike su cene u Novom Sadu i ko su najčešći gosti

Kako bi zaradili koji evrić pride, Novosađani su najčešće za vreme Exit festivala iznajmljivali svoje stanove na dan, a ovo je vremenom postalo veoma popularno i unosno tako da mnogi to sad rade tokom cele godine.

Tražnje ima stalno, ali najviše je ipak za vreme nekih manifestacija poput fesivala i sajmova.

Koliko ovo može da bude unosan posao pokazuje i podatak da su čak i pojedine agencije za nekretnine na svoje sajtove uvrsile ovu kategoriju izdavanja stanova, poznatiju kao Stan na dan.

Veoma su popularni sajtovi Booking, Realitica i Airbnb kao i izdavanje preko Fejsbuka, a ovim putem može da se bira stan i apartman, kao i lokacija gde svako izabere ono što mu odgovara prema novčanim mogućnostima.

Mnogi Novosađani su svoje stanove doveli do savšenstva pa ih izdaju kao apartmane na dan. Princip izdavanja je veoma jednostavan, vlasnik iznajmljuje svoj stan najmanje na jedan dan, pa sve do nekoliko meseci.

Vlasnici stanova, ali i gosti se slažu da ovaj način izdavanja ima mnogo više prednosti u odnosu na mesečno izdavanje stana.

Cene stanova se kreću najčešće od 10 do 40 evra, pa naviše, a luksuznih apartmana i do 100 evra na dan, u zavisnosti od lokacije, veličine stana, opremljenosti kuhinje i naravno od toga da li u stanu ima internet i tv.

Ovo je, mnogi se slažu, jeftinija opcija od hotela, jer se stan može iznajmiti i za 10 do 20 evra, a u njemu može da spava i više osoba.

Ono što je zaduženje vlasnika stana jeste da posle svakog gosta spremi i da obezbedi čistu posteljinu i peškire, sapun, šampon ali i da se pridržava slogana “diskrecija je zagarantovana”.

Upravo zbog te diskrecije mnogi i odlučuju da iznajme stan na dan.

Kako saznajemo, ova opcija je odlična za mlade, koji prave žurke, poslovne ljude, ali i za one koji žele da se sakriju od očiju javnost, posebno kada je preljuba u pitanju.

Stanovi se praktično izdaju na svim lokacijama; u centru, na Limanima, na Novom naselju, Grbavici, Detelinari, a u poslednje vreme sve češće se iznajmljuju i vikendice i salaši na dan.

Mirjana Jakšić vlasnica apartmana Missoni koji se nalazi u Kosovskoj 27, kaže za naš portal da u Novom Sadu ima raznih stanova i apartmana, od dvorišnih do luksuznih sa kristalnim lusterima, a kvadratura je mešovita. Ipak, naglašava da se najbolje izdaju garsonjere ili jednosobni stanovi.

– Gosti su uglavnom mlad svet, a česti gosti su momak i devojka koji nemaju uslove da provedu noć sami, jer žive sa roditeljima, Takođe ima i dosta švaleracija a ovi ljubavni parovi iznajmljuju stanove na noć ili dve. Druga kategorija gostiju koji često dolaze su stranci, najviše ima Kineza, Francuza, Engleza, Makedonaca i Hrvata. Cene ovakvih apartmana su od 20 do 40 evra za noćenje, a vreme teče od 14 sati pa do podneva sutradan – priča Mirjana.

Prema njenim rečima, aparmani se po pravilu najčešće izdaju vikendom za dvoje, a ta cena je 30 evra. Radnim danima je 25 evra po danu. Dva sata boravka ili dnevni boravak od 12 do 19 sati može da se nađe po ceni od 15 evra.

– Najbolje prolaze stanodavci koji luksuzno opreme stan, a najbitnije je da je kuhinja kompletno uređenja. Svoj stan sam preuredila u apartman Missoni, a sve je urađeno po uzoru na evropske apartmane u srednjoj kategoriji. Ima sve što je potrebno; mini kuhinja, kupatilo u kojima su dozeri za šampon i sapun , centralni deo je spavaći ležaj sa dormeo dušecima – navodi Mirjana.

Naša sagovornica izdaje i veliki stan za žurke po ceni od 100 evra za veče, s tim da na žurci ne može da bude više od 15 osoba. Uglavnom je reč o novosadskoj deci koja kupe piće i slušaju muziku.

– Do sada nije bilo neprijatnosti, jer klinci nikada ništa nisu razbili, ispoštuju broj ljudi koji je dozvoljen. Inače u poslednje vreme izdaju se i vikendice i salaši, a od početka maja, prava je pomama. Noćenje na salašu je 60 evra. Žurke na vikedicama su od 100 do 150 evra – otkriva Mirjana.

Nataša K. takođe izdaje stan na dan, koji se nalazi u Kosovskoj ulici, kaže da joj je to mnogo isplativije jer uzme novac i ne razmišlja da li će neko platiti Informatiku, struju, vodu…

- Garsonjera ima 24 kvadrata i nameštena je za dve osobe. Uglavnom izdajem preko Bukinga i Airbnb. Noćenje je 25 evra. Preko Airbnb dolaze stranci, a preko Bukinga domaći turisti, a neki ostaju i duže po mesec ili mesec i po dana. Kada je na duži period, onda noćenje nije 25 evra, ali opet se više zaradi nego kada bih izdavala redovno, studentima – navodi Nataša i ističe da do sada nije imala neprijatnosti.

I na Limanima stanovi imaju odličnu prođu, a stanodavac Mile, izdaje apartman koji je zapravo garsonjera. On kaže da je veoma rigorozan i nikada ne dozvoljava da mu se komšije žale na goste.

– Izdao stan na dan nekim Rumunima, oni su bili toliko glasni da mi se komšiluk žalio, a kada sam došao imao sam šta i da vidim, umesto njih dvojice bilo ih je desetak. Onako pijane sam iz izbacio noću iz stana. Od tada veoma vodim računa kome izdajem stan na dan – zaključio je sagovornik.

Inače, kako saznajemo od naših sagovornika, izdavanje stanova na ovaj način je skroz legalan posao, jer se u Sekretarijatu za privredu popune formulari i plate se takse koje staju oko 800 dinara. Njihova komisija pregleda stan, a na osnovu toga se pravi kategorizacija. Plaćanje smeštaja ide preko turističkih agencija i agencija za nekretnine, a oni za tu uslugu uzimaju proviziju od stanodavca.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar