Vujičić: Ništa od pada cene stanova

Projekat masovne stanogradnje, koji najavljuje srpska vlada, neće dovesti do snižavanje cena stanova, kaže Srđan Vujičić iz kompanije „King sturdž”.

Vujičić, direktor te konsultantske kompanije za promet nepokretnosti za Srbiju, kaže da su cene stambenog prostora u Srbiji manje za 20 odsto nego u 2008. godinu, a kvadratni metar na periferiji Beograda košta oko 1.100 evra, dok na Dedinju, Vračaru i u Starom gradu košta i do 3.000 evra.

"Mala je ponuda stanova za prodaju, ali je protekli period obeležilo uzdržavanje kupaca zbog straha šta će se dešavati na tržištu", kazao je on i dodao da, prema njihovoj proceni, Beogradu nedostaje oko 20 hiljada stanova.

Procena je urađena na osnovu toga kome stanovi trebaju, ali i ko ima mogućnost da ih kupi", kazao je on i dodao da slobodnih stanova jedino ima u naselju Belvil i zgradama Maksima i Metropoliten.

Kada je u pitanju iznajmljivanje stanova, Vujičić je kazao da je manja potražnja za luksuznim stanovima što se, kako je rekao, objašnjava činjenicom da su mnogi stranci i nevladine organizacije prestali da rade, tako da nema mnogo visokoplatežnih zakupaca.

On kaže da su cene luksuznih stanova u Beogradu već pale, a da je očekivati da se snize za još deset odsto. Vujičić je dodao da su iste cene zadržale garsonjere i jednosobni stanovi, i da je cena zavisi od lokacije i kvaliteta, te da se kreće od osam do 13 evra po metru kvadratnom. On kaže da su cene zakupa stanova visoke, ali da se drže jer su ljudi spremni da plaćaju i da ne veruje da će cene tih stanova značajno padati.

Kada je u pitanju kancelarijski prostor, mnogo je veća ponuda od potražnje, cene su pale i do 30 odsto, a metar kvadratni se izdaje po ceni izmedju 13 i 17 evra. "Ukoliko se iznajmljuje veći prostor onda cena padaju jer nije isto ako se iznajmljuje 200 ili 2.000 kvadrata", kaže Vujičić.

Veća je ponuda kancelarijskog prostora i za prodaju, u Beogradu se gradi sto hiljada metara kvadratnih kancelarijskog prostora i cene su manje i do 20 odsto. "Promet je drastično opao u odnosu na 2008. godinu, kvadratni metar košta od 2.500 do 9.000 evra, ali se obicno prodaju lokali kao kancelarijski prostor", kazao je on.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar