Jeftino: U ovom gradu može da se kupi kuća po 370 € po kvadratu

Cene stanova u Hrvatskoj, kao i u Srbiji, rastu. I veće su u odnosu na prethodnu godinu.

Prema novom istraživanju portala "Njuškalo", sprovedenom na uzorku od 155.000 nekretnina, u proteklih godinu dana zabeležile su rast od gotovo 7 odsto. Prosečne cene kvadrata stanova u Hrvatskoj imaju rast od preko 9 odsto, dok su kuće skuplje za oko 6 odsto.

Cene stanova su rasle u gotovo svim većim gradovima. U Zagrebu je prosečna cena kvadrata stana prešla magičnu granicu od 2.000 evra i trenutno ona iznosi 2.005 eura, što je za 11 odsto veća u odnosu na prošlogodišnji februar.

Isti godišnji rast cena stanova zabeležen je i u Splitu, pa tamo trenutna prosečna cena kvadrata stana iznosi 2.841 evra. Veći rast zabeležen je u Zadru. Tamo su cene rasle za oko 13 odsto i u februaru je prosečna cena kvadrata stana tamo iznosila 2.140 evra.

Prosečne cene kvadrata kuća su u gotovo svim većim gradovima daleko povoljnije od kvadrata stanova. Tako je u Zagrebu prosečna cena kvadrata kuće za oko 35 odsto povoljnija od kvadrata stana i u ovom trenutku iznosi 1.312 evra. I dalje je po cenama na prvom mestu je Dubrovnik, gde je u februaru prosečna cena kvadrata stana iznosila 3.799 evra, dok je cena kvadrata kuće bila 4.753 evra.

Najpovoljniji kvadrati su na istoku Hrvatske, pa je tako u Vinkovcima prosečna cena kvadrata stana 727 evra, dok je prosečno kvadrat kuće za oko 200 evra povoljniji od navedene cene kvadrata stana. Cene su još povoljnije u Vukovaru gdje se prosječno kvadrat stana prodaje za 587 evra, dok se kvadrati kuća s dvorištem kreću oko 370 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar