Više od trećine kupaca u Srbiji se odlučuje za novogradnju

Istraživanje je pokazalo da više od trećine ispitanika kao glavni razlog zbog kojih se odlučuju za kupovinu stana u novogradnji navodi želju da se usele u objekat gde je sve novo. Na osnovu rezultata ankete, koju je sproveo sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs među svojim posetiocima, njih 35,7% želi životni prostor koji niko drugi nije prethodno koristio, i za to su spremni čak da plate nešto višu cenu, budući da je trenutno kvadrat u novogradnji skuplji od starogradnje na istoj lokaciji.

Više od petine se za stan u novogradnji odlučuje zbog mogućnosti da u dogovoru sa građevinskom kompanijom stan prilagodi sebi dok je još u izgradnji (20,6%). Ovakve intervencije su moguće u izboru materijala (parket, pločice, sanitarije), boje enterijera, a kod pojedinih investitora moguće su i manje korekcije veličine i rasporeda prostorija. Kupcima novogradnje važna je i mogućnost da stan kupe dok je objekat još u izgradnji i tako ostvare nešto povoljniju cenu kvadrata (16%), veruju u bolji kvalitet gradnje (15,5%), a 12% ispitanika smatra da je moguć kvalitetniji život u kondilomijumima, celovitim naseljima sa pratećim sadržajima, kakva se danas često grade.

U 2018. godini izdat je približno isti broj građevinskih dozvola kao prethodne godine, dok se u 2019. godini planira izgradnja oko milion kvadrata stambenog i poslovnog prostora, što je na sličnom nivou kao prošle godine, tako da se očekuje stabilno tržište i kontinuirana tražnja. Pregled novoizgrađenih zgrada, kao i onih koje su još u izgradnji, dostupan je na sajtu 4zida.rs, gde se nalaze detaljne informacije o ponudi stanova, strukturi objekata, lokaciji i građevinskim firmama, za sada u tri grada u kojima je tržište nekretnina najdinamičnije – Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar