Ukrali 14 predmeta o dodeli stanova

Četrnaest predmeta o stanovima iz državnog stambenog fonda nestalo je iz Gradske uprave u Vranju. Predmeti su nestali pošto je Demokratska stranka, koja zajedno sa SPS i G17 plus čini vladajuću koaliciju, pokrenula akciju provere da li ima nelegalno useljenih u gradske stanove jer gradske vlasti nisu imale čak ni podatke ko u tim stanovima živi i kako su oni deljeni

Načelnik Gradske uprave Nebojša Ljubić ističe da su o krađi državnih dokumenata službeno obavešteni Opštinsko javno tužilaštvo i Policijska uprava i da je zbog nemilog slučaja pokrenuta istraga, kako piše Blic.

O nestanku državnih stambenih spisa načelnika Ljubića obavestio je samostalni saradnik za stambena pitanja Ljubiša Jović. Načelnik Službe za imovinsko-pravne odnose Jovan Stošić rekao je da predmeti koji se u službenoj prostoriji nalaze između 10 i 20 godina do sada nisu nestajali. Tek 1997. godine utvrđeno je da opština Vranje ima u vlasništvu 45 stanova koje su na raznorazne načine dobijali kadrovi ranijih vlasti. Najveći broj tih stanova je u naselju Ledena stena, a donedavno se uopšte nije znalo ko u njima stanuje.

Na inicijativu DS, Gradska uprava i Direkcija za izgradnju i razvoj pokrenuli su akciju da se utvrdi ko sve i na koji način je na korišćenje dobio stanove iz gradskog stambenog fonda. Dokumentacija iz Gradske uprave nestala je kada je načelnik Nebojša Ljubić dao nalog da se proveri ko sve koristi stanove.

- Još nam nisu poznata imena ljudi čiji su stambeni predmeti nestali. Popisaćemo sve predmete i utvrditi koji nedostaju. Spreman sam da policija sasluša i mene i čistačice koje imaju ključeve od kancelarija, sve koji su imali dodir sa dokumentima. Nastojimo da ustanovimo kojim stambenim fondom raspolaže grad, ko stanuje u stanovima i da se utvrdi da li je bilo zloupotrebe državne imovine. Neozbiljno je da grad ima spisak stanova, ali ne i stanara. Ako se utvrdi da se neko bespravno uselio u stan, biće po kratkom postupku iseljen. Nije ovo prvi pokušaj utvrđivanja činjeničnog stanja na terenu kada je reč o gradskom stambenom fondu. Odavno su mnogi stanovi trebali da budu iseljeni, ali su za to krive dosadašnje neorganizovane vlasti - kaže Nebojša Ljubić.

U Vranju se nezvanično spominje da su pojedini stanari bespravno dobili gradske stanove, a pominje se brojka od njih 14, koliko je predmeta i nestalo. Pominje se i da mnogi od bespravnih stanara više ne žive u ovim stanovima, već ih izdaju za kiriju od 150 evra mesečno.

- Službeni spisi ne mogu da se iznose iz kancelarije, a kamoli iz zgrade. Naložio sam da se promene brave na vratima sve dok se ne utvrdi ko je i kako otuđio predmete. Neko je izgleda tačno znao šta treba da traži. Oformljena je komisija, koja na terenu treba da utvrdi ko stanuje u stanovima. Članovi komisije već su počeli da obilaze stanare. Tek kada se to uradi, znaće se koliko se stanova bespravno koristi - kaže Ljubić.

U Vranju se nezvanično pominje da su stanovi deljeni bez kriterijuma, pa je tako jedan viđeni Vranjanac dobio dvosoban stan namenjen siromašnoj porodici i da je pri tom čak i menjao prezime kako bi se dokopao stana. Kako saznajemo, članovi komisije koja bi trebalo da utvrdi kako su stanovi deljeni i ko u njima živi izloženi su raznim neprijatnostima, od pretnji ubistvom, sekirama, bombama, pa sve do kletvi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar