Naučnici devet godina čekaju stanove

Ključ od stana već devet godina čekaju 134 mlada naučnika i umetnika, a zgrada u novobeogradskom bloku 32, u koju treba da se usele, još se nije makla od temelja. Mnogi su u međuvremenu, čekajući da država izgradi ove stanove za mlade naučnike, ostali bez jednom kriterijuma - nisu više mladi.

Budući stanari komentarišu da se radovi, po pravilu, intenziviraju pred izbore. Tako je i njihova zgrada počela da se zida u decembru 2011, sa čvrstim obećanjem da će sledeće godine da dobiju ključeve.

Od kada je osnovana Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnih, još 1996. godine, zidanje sedam zgrada u novobeogradskom bloku 32 pratili su problemi, a jedinu štetu trpeli su mladi naučnici, koji su, prema rigoroznim kriterijumima, dospeli na vrh rang-liste.

- Dobili smo obećanja da će stanovi da budu završeni do februara sledeće godine i nadamo se da ćemo, posle toliko godina, konačno da se uselimo - kaže dr Željko Tomanović, predsednik odbora stanara. - Do sada bi se mnogi od nas snašli, zadužili, rešili stambeno pitanje, ali stalno su stizala obećanja i mi smo strpljivo čekali.

Prva zgrada useljena je 2004, druga četiri godine kasnije, a treća je tek počela da se zida, iako je konkurs za dodelu stanova završen još 2003. godine.

- Ako je državi stalo do nauke, mora to i na delu da pokaže i da ove dve strane postignu politički dogovor - kaže za ”Novosti” prof. dr Marko Ivetić, prorektor za nauku Univerziteta u Beogradu. - Problem je, naime, što nam je Gradska direkcija za građevinsko zemljište blokirala račun, jer nismo platili nadoknadu za korišćenje zemljišta za dve, od ukupno planiranih sedam zgrada. Za pet smo platili, iako su tek dve izgrađene.

A sa kamatama su dugovi Direkciji narasli gotovo do iznosa koji je potreban za zidanje još jedne zgrade. Zbog dugovanja bi Fondacija mogla da ode u stečaj, a poslove oko ovih stanova preuzeće Jedinica za upravljanje projektima.

UMETNICI JOŠ TRAŽE SVOJE MESTO

Sredstva za nastavak gradnje obezbeđena su iz kredita Evropske banke za razvoj srpske nauke. Uslov banke bio je da stanove dobijaju isključivo naučnici. A na spisku budućih stanara ima i istaknutih umetnika. Među njima i najmlađi član SANU, kompozitorka Isidora Žebeljan. Nađen je kompromis da i oni ostanu na listi, a prof. dr Ivetić kaže da se nada da će i u budućim konkursima biti stanova i za umetnike.

Izvor: Novosti

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar