Vojska podelila 1.420 stanova za dve i po godine

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je večeras da je Vojska Srbije za poslednje dve i po godine dodelila 1.420 stanova.

“To je rezultat za dve ipo godine, od dolaska Aleksandra Vučića na mesto ministra odbrane do o 31. decembra prošle godine”, precizirao je Gašić tokom načelne debate o izmenama zakona o VS i o odbrani.

Minstar je podvukao da nije bitno da li su ti stanovi započeti “u vreme Tita, Slobodana Miloševća ili nekog trećeg u periodu do 2000. godine”.
“Mi smo ih završili, ti ljudi su dobili pravosnažna rešenja i uselili se u svoje stanove, a kad su započeti nije bitno”, rekao je ministar.

IZMENE ZAKONA O VS UREĐUJU ODNOSE

Gašić izjavio je da se izmene i dopune Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci Srbije donose kako bi se uredili onosi, pre svega, kada je reč o odlasku u penziju i angažovanju vojnih lica u političkim i nevladinim organizacijama.

Gašić je u parlamentu, gde brani predložene izmene zakonskih rešenja, ministar je istakao da se predloženim zakonskim izmenama definiše da je moguće učešće pripadnika vojske u radu tih organiazacija.

On je dodao da se zakonom definiše i produženo dejstvo zdravstvanog osiguranja pripadnika VS kojima su istekli ugovori o radu, a primenjuje se na članove njihove familije.

Gašić je dodao da se uvodi red i kada je u pitanju katastar i vojna imovina, pa će se konačno, kako je naglasio, imati jasan popis sve imovine koji do sada nije postojao. „Zakonom se bolje definiše VS u operativnom smislu“, zaključio je ministar.

CILJ RACIONALNO KORIŠĆENJE I RASPOLAGANJE IMOVINOM

Gašić je izjavio da se izmenama Zakona o odbrani i Vojsci Srbije između ostalog predlaže racionalnije korišćenje i raspolaganje vojnom imovinom, vraćanje naizva ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana, a predviđena je i mogućnost da određene vojne ustanove steknu status pravnog lica.

Obrazlažući izmene Zakona u Skupštini Srbije, Gašić je rekao da je cilj izmena Zakona o odbrani da se otklone uočeni nedostaci i reše pravni problem u obezbđivanju funkcionisanja sistema odbrane. Prema njegovim rečima, u delatnostima logističke podrške Vojske Srbije predviđena je mogućnost da određene vojne ustanove steknu status pravnog lica.

"One bi radile za potrebe sistema odbrane i vojske, a u delu slobodnih kapaciteta poslovale na tržištu, time bi značajno rasteretile troškove budžeta", naveo je ministar odbrane.

Dodao je da je predložena efikasna zaštima imovinskih interesa države kada je reč o racionalnijem korišćenju i raspolaganju vojnom imovinom koju koristi Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

"Predviđena je i zaštita imovinskih interesa kada je reč o bezbednosti u posebnom vojnom režimu tako što se predlaže organizovanje Vojnog pravobranilaštva u sastavu ministarstva odbrane za poslove koje je do sada obavljala Direkcija za imovinsko pravne poslove na osnovu rešenja javnog pravobranioca. Na taj način izbegavaju se dodatni troškovi za obrazovanje posebnih organa", istakao je Gašić.

Predlogom zakona, kako je rekao, precizinije se uređuje organizacija i sastav Vojske Srbije i način pripremanja i donošenja akta o organizaciji na stretgijskom, operativnom i taktičkom nivou komandovanja kao što je utvrđeno u stretegiji odbrane Srbije.

"Predlaže se vraćanje naziva ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana i preciznije se uređuju specifičnosti vojne službe koje obuhvataju letačku, padobransku i ronilačku službu", rekao je Gašić.

Izmene zakona o Vojsci Srbije preciznije se uređuje nadležnosti Generalštaba u komandovanju i rukovođenju Vojske Srbije, tako da obuhvataju i raspoređivanje oficira u Vojsci Srbije do čina kapetana, podoficira i profesionalnih vojnika.

Uređuje se i vođenje posebne evidencije o pripadnicima Vojske, njen sadržaj, način zaštite podataka o vojnim licima, a sve u skladu sa prirodom vojne službe.
"Poboljšavamo i rešenja koja se odnose na uslove za prijem u profesionalnu vojnu službu koji, pored zdravstvene spospobnosti, zahtevaju posebnu proveru psihofizičke spospobnosti. Izjednačavamo godine života za prijem u profesionalnu vojnu službu na određeno i neodređeno vreme, koje će kod oficira biti 40, a kod podoficira 35 godina", rekao je Gašić.

Ministar odbrane je naveo i da, ukoliko predlozi budu usvojeni, oni koji provedu devet godina kao profesionalni vojnici moći će bez konkursa da budu primljeni u oružane snage, kao civilna lica, ukoliko za to bude potrebe.

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o predloženim izmenama zakona o Vojsci Srbije i o odbrani, tokom koje su ministar odbrane Bratislav Gašić i poslanik DS Dragan Šutanovac polemisali o okolnostima pod kojima su pretučeni brat premijera Andrej Vučić i brat gradonačlenika Siniše Malog, kao i da li i koga prisluškuje VBA.

Razmena replika počela je kada je Šutanovac rekao da je šteta što se o izmenama ta dva zakona razgovara u senci “velike afere koja potresa Ministarstvo odbrane i Zaštitnika građana” što onemogućava ombudsmana Sašu Jankovića da svoj posao obavlja “u ustavnoj kategoriji”.

Ministar, međutim, nije prihvatio Šutanovčevu ocenu da tu postoji bilo kakva afera. “Aferu pravite vi. Već sam jednom izjavio, a verujem da bi moj šef, premijer Aleksandar Vučić, isto to rekao, a to je da ne tražim izvinjenje za mene i ne očekujem izvinjenje od toga ko veštački pravi aferu, ali očekuje izvinjenje od vas lično, zato što ste pet godina proveli na čelu Ministarstva odbrane”, rekao je Gašić.

On je Šutanovicu poručio da izvinjenje ne treba ni njemu ni premijeru, “već časnim oficirima VBA, sa kojima je (Šutanovac) proveo pet godina”. “Zato što ste bili na tom mestu, trebalo je da izađete i da kažete - ne, to što pričate je nemoguće. A gde je izveštaj zaštitnika građana, da li ga je neko video, da li smo ga mi u vojsci dobili”, pitao je ministar i odmah odgovorio - nikada.

Gašić je ponovio da se u VS apsolutno drže Ustava i zakona i upitao bivšeg ministra odbrane da li VBA može bilo koga samostalno da prisluškuje.

Na Šutanovčev potvrdan odgovor, Gašić je ogovorio suprotno - ne može, a na ponovljenu tvrdnju poslanika DS da može, ministar je odvratio da na to - nema komentar.

Polemika je nastavljena time što je Šutanovac ministru rekao da to ne treba da bude njihova međusobna rasprava o tome ko je bolji ministar, "jer tu nema dileme”.
“Ispred vas sedi oficir, koliko vidim vezista, a ako, kojim slučajem VBA ima mobilni aparat za tajnu kontrolu telefonskih razgovora, da li može da izvrši kontrolu telefonskih razgovora? Ja vam kažem da ima taj aparat. Zašto bi se izveštaj ombudsmana slao Ministarstvu odbrane? Ombudsmana smo birali u parlamentu, ovo je potpuno nerazumevanje funkcije ministra, odnosno ombudsmana”, rekao je Šutanovac.

Na to je ministar odgovorio da je ombudsman trebalo da dostavi izveštaj generalnom inspektoru, koji je dobio nalog da sprovede kontrolu, kao i navode iz medija u kojima stoji da postoje dokazi, kao i da je generalni inspektor zatražio da dostavi te dokaze, da bi mogao da uđe u kontrolu VBA.

Ministar je dodao da niko nije rekao da je zaštitnik građana dužan da dostavi bilo kakav dokument, ali da je generalni inspektor to tražio, pošto su izrečene sumnje, ali ne i akt kojim se to dokazuje. “Generalni inspektor je tražio, jako umilno, kako i treba, da bi mogao da izvrši kontrolu VBA. To što vi pričate da može, uređaj o kome vi pričate gospodine Šutanovac, a ja sam spreman uvek i novinare da povedem, je kupljen za JO2, a da VBA nije imala pojma da je kupljen”,
rekao je Gašić.

On je dodao da postoji uredna dokumentacija za to. “Ko je hteo da prisluškuje građane Srbije, ja ili vi, ko je kupio taj uređaj, ja ili vi”, pitao je Gašić Šutanovca i dodao da je “uskraćeno svako prisluškivanje mobilne telefonije koja radi na teritoriji Srbije”. “To odgovorno tvrdim građanima Srbije”, podvukao je ministar.

Ministru se zatim zahvalio šef poslanika SNS Zoran Babić što je “pojasnio kada je i iz kojih razloga kupljen sistem za prisluškivanje i opremljena VBA”. Babić je rekao da je do 2013. godine svaki izveštaj ombudsmana koji je dolazio u parlament služio da se “krčka u arhivi”, a da aktuelna vlast nema čega da se plaši.

“Poštujemo ombudsmana, ma kako se on zvao, Saša Janković, Zoran Babić, Bratislav Gašić, Dragan Šutanovac. Podsetiću da je u 2014. godini 94 odsto ombudsmanovih sugestija državnim organima prihvaćeno. E, to je razumevanje rada ombudsmana, a ne ono što ste vi radili”, rekao je Babić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar