Ukinuta mogućost otkupa državnih stanova

Državni stanovi dati u zakup više neće moći da se otkupljuju ni po privilegovanim, ni po tržišnim cenama. Međutim, javni službenici i ubuduće će moći da dobiju državni stan, ali samo u zakup, bez mogućnosti otkupa.

Ovo je odlučila Vlada Srbije izmenivši Uredbu o rešavanju stambenih potreba u državnim službama.

Time je prihvaćen predlog pravnog tima koji se u protekle dve nedelje pozabavio ugovorima o otkupu 288 stanova po privilegovanim uslovima i preispitao pravni osnov za njihovu kupoprodaju.

Sudeći po jučerašnjim objašnjenjima iz vlade, što je bilo bilo je. Ma koliko bilo nepravedno, stanovi dodeljeni u zakup po Uredbi iz 2002. godine otkupljeni su po ovom propisu, ali posle jučerašnjih izmena to više neće biti moguće. Bar privremeno.

Jer, kako je objasnio ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, na jučerašnjoj sednici vlade usvojen je i zaključak da ministarstvo kojim on rukovodi, u saradnji sa drugim ministarstvima, treba da predloži eventualni nov način rešavanja stambenih potreba državnih službenika ili će se pitanje njihovog smeštaja rešavati masovnom stanogradnjom.

­ Time je ispravljena velika nepravda po kojoj je jednoj kategoriji stanovništva omogućena povoljna kupovina državnih stanova. Vlada je, takođe, poslušala izveštaj revizorske komisije u kome se navodi da su vlasnici već otkupljenih stanova do krova nad glavom došli u skladu sa prethodnom uredbom ­ kazao je Dulić.

Inače, predsednik Srbije Boris Tadić ranije je zatražio preispitivanje odluke o dodeljivanju i otkupu državnih stanova po privilegovanim uslovima.

Dulić je dodao da je Vlada Srbije juče usvojila i predloge zakona o izmenama i dopunama zakona o vojsci i odbrani, čiji je cilj nastavak reformi, a koje bi pred poslanicima trebalo da se nađu sledećeg meseca. Takođe, vlada je donela odluku o raspuštanju Skupštine opštine Odžaci i uvođenju privremenih organa upravljanja u toj opštini.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar