Rasprodaja državnih stanova: Tržišne cene ali kratak rok

Državna agencija za imovinu oglasila je prodaju 108 nekretnina, stanova i lokala u Beogradu, kao i prodaju jednog stana u Novom Sadu. Ko želi neku od državnih nekretnina, mora do sutra da uplati depozit, dok za dostavljanje pisanih ponuda ima još tri radna dana.

S obzirom da su te nekretnine uglavnom pod zakupom u narednih nekoliko godina, pitanje je - zbog čega tako kratki rokovi?

U zgradi, u Krljevačkoj ulici u Beogradu, država prodaje 13 stanova. Da biste posedovali nekretnine koje država više ne želi potrebno je da u roku od 10 dana uplatite depozit u vrednosti od 10 odsto procenjene vrednosti nekretnine, odnosno do 6. januara, kao i da zatvorenu ponudu pisanim putem dostavite do 10. januara. Ponuđeni stanovi su uglavnom pod teretom - dakle, nisu useljivi odmah.

Brzina nije problem ni za premijera Vučića. Tvrdi da država ne želi više da plaća troškove održvanja i obezbeđenja već želi da uloži u bolnice i škole.

"Vi možete da kupite, vi možete da kupite, svako od vas može da kupi, šta je problem? Ja bih voleo da je to trajalo kraće, da je trajalo jedno dva dana, i da prodamo sve. Nažalost, plašim se da od tih 10,5 miliona ne može više od milion ili dva da dobijemo, teško da možemo da dobijemo... Tako da će to da se prolongira i da se prolongira", tvrdi Vučić.

Da država treba da proda, saglasan je i Goran Rodić iz Privredne komore građevinske industrije Srbije. Problem je, kaže, prodaja tokom praznika i kratak rok za odluku o kupovini nekretnine.

"Ne vidim ja tu neki vid korupcije ili da će tu sada neko da se obogati. Možda je sve tako brzo jer državi trebaju pare. Ali, kažem, da bi to bilo realno i za potencijalne kupce - koji u ovog trenutka nisu u igri jer ni ne znaju da se to dešava, treba dati jedan primereniji rok, osnosno otvoreni rok za državnu imovinu", kaže Rodić.

Zaista, ove nekretnine po tržišnoj vrednosti svi mogu da kupe - tačnije oni koji imaju da u roku od 15 dana od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora isplate pun iznos - a cene se kreću od 30 hiljada, pa sve do pola miliona evra.

Samo u ulici Pere Todorovića u Beogradu država prodaje čak 66 stanova. U mnogima žive izbegličke porodice - nisu želeli pred kamere ali brinu šta će biti sa njima jer kažu da novac za otkup stanova u kojima žive ne mogu, naročito ne u ovako kratkom roku, da sakupe.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar