Država meri imovinu

Vlada Srbije ima nameru da racionalnije koristi nekretnine, a višak će ponuditi na prodaju. Objekti koji se ne koriste pojaviće se, preko nadležne direkcije, na tržištu

Vladi Srbije će za oko mesec dana biti predočen plan preraspodele poslovnog prostora, koji trenutno koriste ministarstva i državne institucije - kaže ministar Velimir Ilić, predsednik vladine komisije za raspodelu stambenog i poslovnog prostora. Sav višak kvadrata može da se ponudi na prodaju ili u zakup. Takođe, preispitaće se i odluke, kojima su širom Srbije pojedina zdanja dobijala status zaštićenih spomenika kulture. Ima takvih objekata koji su sada ruine - postoji interes investitora, ali samo ako država dozvoli da se promeni spoljašnji izgled. Najbolji primer je zgrada Generalštaba, koja već više od 13 godina ruži centar Beograda.

- Već smo formirali međuministarsku radnu grupu na nivou sekretara ministarstava, koju predvodi sekretar Vlade Srbije - kaže Ilić. - Ta komisija ima zadatak da napravi predlog kako da se grupišu ministarstva, jer su mnoga raštrkana i na po sedam lokacija što znatno otežava rad. Zbunjene su i stranke kada ih za jedan papir šetate od jedne do druge lokacije, od jednog do drugog dela ministarstva. Videćemo da se možda dva ministarstva smeste u zgradu SIV-a, mada mislim da je unutrašnjost tog zdanja pregazilo vreme, sve je u holovima, hodnicima, trebalo bi prvo da se preprojektuje da bi uopšte objekat bio u funkciji. Sav prostor koji se pokaže kao višak stavićemo na raspolaganje Direkciji za imovinu, koja može te nekretnine i da otuđi ukoliko za to postoji interes. Takođe, želimo da grupišemo i vojnu industriju, ali i da se vojnom imovinom izmire obaveze namenske industrije prema lokalnim samoupravama. Primera radi, "Sloboda" iz Čačka duguje opštini oko milijardu dinara na osnovu poreza i nema šanse da to i plate. Zato smo razgovarali sa Ministarstvom odbrane i mislim da smo pronašli način da se to reši, kroz ustupanje neke vojne imovine lokalnoj samoupravi. Saradnja lokalnih samouprava i države je presudna, jer samo zajednički, tvrdi Ilić, problemi mogu da se prevaziđu i imovina maksimalno iskoristi. Primera radi država je prodala Savezni MUP u Kneza Miloša za 30 miliona evra i već pet godina investitor od grada ne može da dobije sve papire za gradnju, što je nedopustivo.

- Beograd je "država u državi" - ističe Ilić. - Sada imamo korektnu saradnju sa gradonačelnikom Đilasom. Godinama je i Prokop bio zakočen, grad jedno, država drugo, železnica treće. A, izmeštanje glavne železničke stanice u Prokop donosi Srbiji milijarde evra investicija, jer se oslobađa Savski amfiteatar kao najvrednija lokacija.

SAVEZ BORACA

Mnogo je, kaže Ilić, imovine koja je nekada pripadala Beobanci, Jugobanci, nekim institucijama, koje više ne postoje. U pojednim lokalnim samoupravama ima imovine Saveza boraca, koji u tom gradu ne postoji, imovine raznih udruženja.

- Sve to treba da se preispita i stavi u funkciju. Dražava čak za neke svoje instutucije plaća i kirije iako ima svoje neiskorišćene nekretnine. Mi ćemo učiniti sve da imovinu, koja imaju potencijalnog korisnika ili kupca, a sada zvrji prazna, stavimo u funkciju i da od toga država ubira prihod - navodi Ilić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar