U Novom Sadu vojsci grade stanove, a grad dobija kasarne

Za zidanje nekoliko zgrada u Ulici Momčila Tapavice u Novom naselju unapred se planira da iz budžeta grada za 2009. godinu bude izdvojeno 600 miliona dinara. Stanovi u ovim zgradama će, prema nameri gradskih vlasti, biti predati za smeštaj vojnih lica, a grad će zauzvrat preuzeti kasarne i objekte koje Vojsci Srbije više nisu potrebni. Pregovori su već u toku.

Gradonačelnik Igor Pavličić kaže da sa Ministarstvom odbrane još nije sve konačno dogovoreno i da tek treba da bude napravljen sporazum sa Vojskom Srbije, ali da je grad spreman da u zamenu za lokacije sagradi stanove ili izdvoji novac.
Pavličić objašnjava da je grad spreman vojsci da, u zamenu za kasarne i placeve, ponudi novac za gradnju ili sagradi stanove. Druga opcija je, navode u Gradskoj kući, izvesnija, jer Ministarstvu odbrane nedostaju stanovi za smeštaj vojnih lica.
Pavličić navodi da je grad posebno zainteresovan da se u budućim pregovorima što sporazume i oko kasarne „Majevica”, kojoj pripada i oko 130.000 hektara zemljišta. Time bi, prema procenama urbanista, bilo omogućeno da se to zemljište proda za gradnju naselja sa potpuno uređenim sadržajima, poput Novog naselja ili Limana, a grad dođe do još više novca.
Vojska još nije zvanično saopštila koje sve lokacije i u kom periodu namerava da preda gradu, ali se očekuje da pored kasarni na Trandžamentu i Futoškoj budu predati i objekat u Ulici Vojvode Bojovića, kao i delovi zemljišta na Limanu, gde se sada nalazi Mornarica, te „Jugovićevo” na Majevici. Ranije već je pokretana i inicijativa da se vojska iseli sa Petrovaradinske tvrđave, gde je smešten i Vojnomedicinski centar, ali je odluka o tome za sada izostala. Za sada je sigurno i da vojska ne namerava da se odrekne Doma Vojske na Keju i zgrade komande u Dunavskoj ulici.
Preuzimaju prvo „Janka Čmelika”
- Za sada se razmišlja o više lokacija, ali mislim da će prvo doći na red kasarna „Janko Čmelik” na Trandžamentu, gde vojska ima 20 hektara zemljišta, kao i manji objekat u Futoškoj ulici 26 - kaže Igor Pavličić. Gradonačelnik je optimista u pogledu pregovora.
- Mislim da ćemo postići dogovor, kao što je već napravljen sa Železnicom Srbije, pa smo u budžetu obezbedili 800 miliona dinara za otkup Ranžirne stanice sa okolnim zemljištem - dodaje Pavličić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar