U Novom Sadu beskućnici zapalili dvorac iz 19. veka

Dvorac „Eđšeg” u Ulici Antona Čehova juče je zahvatio plamen koji je znatno oštetio jednu prostoriju i krovnu konstrukciju zdanja iz 19. veka. Požar je najverovatnije izazvan nehatom beskućnika koji dvorac koriste kao sklonište od zime. Iako stavljena pod zaštitu, nekadašnja čuvena streljana i plesna dvorana već decenijama propada naočigled gradskih vlasti, koje nisu preduzele ništa da sačuvaju ovaj vredni spomenik kulture.

Prema prvim saznanjima, požar je buknuo u prostoriji unutar nekadašnje streljane koju poslednjih godina često koriste beskućnici i zavisnici od droge. Dim je primetio vlasnik kuće pored „Eđšega” i odmah pozvao vatrogasce.

- Iz prozora dvorca izlazio je siv, gust dim. Kada smo ušli, zgrada je bila puna dima, a plamen je divljao u jednoj od prostorija u uglu nekadašnje svečane sale - pričaju vatrogasci, napominjući da je vatru verovatno izazvao otvoren plamen. Pretpostavlja se da su beskućnici pokušali da se ogreju paleći karton koji su dovukli u zapušten dvorac, odakle se plamen proširio na celu prostoriju. Vatrogasci po dolasku nisu zatekli nikoga. Mada je intervencija bila brza, požar je u velikoj meri oštetio prostoriju i krovnu drvenu konstrukciju. Na mestu požara videli su se ostaci madraca, što je ukazalo na nečiji boravak u svečanoj sali. Prema rečima stanara Ulice Antona Urbana, zdanje je već godinama okupljalište beskućnika, ali i zavisnika koji se često kriju u dvorcu. Svaka inicijativa stanara u okolini da se „Eđšegu” vrate sjaj i namena do sada nije nailazila na razumevanje ni prethodne, ali ni sadašnje gradske vlasti.

- Građani naše mesne zajednice godinama od grada traže da se „Eđšeg” uredi i da umesto stecište narkomana i beskućnika postane objekat od opšteg dobra - kaže Nikola Babić, predsednik MZ „7. juli”. Oni su čak izradili i projekat kojim bi se dvorcu vratila društveno-kulturna namena, ali grad za to nikada nije imao sluha. Gradske vlasti su se oglušile i na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture da im se zdanje ustupi na korišćenje, kao i na predlog direktora privatne sportske gimnazije „Olimp” Radomira Marovića da uloži poveću sumu novca u obnovu, kako bi mu grad naknadno dozvolio da „Eđšeg” koristi kao obrazovnu ustanovu.

- „Eđšeg” je samo jedan od više objekata koji imaju sličnu sudbinu u gradu o kojem „Poslovni prostor” iz raznih razloga nije brinuo godinama. Lako je reći da grad treba da izdvoji pare i popravi objekat. U ovakvim slučajevima, što uključuje i „Eđšeg”, zaboravlja se na rešavanje imovinsko-pravnih odnosa - rekao je Aleksandar Kravić, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, ističući da na parceli gde je dvorac ima i par baraka koje ne pripadaju gradu. Kravić je takođe istakao da se u gradskoj vlasti razmišlja šta uraditi sa „Eđšegom”, ali da se za sada nije došlo do neke konkretne ideje. Ukoliko se ovako nastavi, pitanje je da li će „Eđšeg” uopšte i opstati do pronalaska konkretnog rešenja.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar