U Hrvatskoj nekretnine jeftinije za 3,1%

Cene nekretnina u Hrvatskoj u julu su bile za 1,1 odsto niže nego u junu i za 3,1 odsto niže nego u julu 2008. godine.

Prema podacima portala Centar Nekretina, cene su u Zagrebu opale za 3,7 odsto u odnosu na jul prošle godine. Pad cena nekretnina u Zagrebu počeo je krajem 2008. godine, a nastaviće se i u trećem tromesečju ove godine, procenio je taj portal.

Na Jadranu se pad cena beleži u prethodna dva meseca zbog ekonomske krize u državama iz kojih dolaze najveći kupci nekretnina, pa su u julu cene bile za 2,3 odsto niže nego u istom lanjskom mesecu, a očekuje se da će se pad cena nekretnina nastaviti u trećem tromesečju.

Portal Centar nekretnina je kretanje cena proračunao na osnovu više od 221 hiljade cena koje traže prodavci nekretnina. Prema tom portalu, najskuplji su stanovi u centru Zagreba sa cenom od 2.492 evra po kvadratnom metru u proseku, a najniže su cene stanova u Dubravi, sa 1.556 evra po kvadratu.

Stanovi u Zagrebu u julu su koštali 1.918 evra po kvadratnom metru, što je 6,5 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine. Kuće u Zagrebu su jeftinije nego stanovi u julu je kvadratni metar koštao u proseku 1.299 evra po kvadratnom metru, što je 8,5 odsto više nego u istom mesecu prošle godine, i približno isto kao u maju.

Prosečna cena stana na Jadranu iznosi 2.169 evra po kvadratnom metru, a cena kvadrata kuće na moru 1.562 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar