Traže se podstanari

ZAMRLO IZNAJMLJIVANJE STANOVA U PRESTONICI IAKO SU CENE PALE

Žena sa Vračara tražila 800 evra za stan da bi ga na kraju izdala za 400. Nema novih studenata, niti građevinara. Soba sa kuhinjom i kupatilom od 80 do100 evra

Iznajmljivanje stanova u Beogradu opalo je za neverovatnih 90 odsto u odnosu na isti period prošle godine, tvrde u agenciji za nekretnine "Avala". Iako su stanodavci spustili cenu kirije i do 25 odsto, zainteresovanih podstanara je jako malo.

- Nema više novih studenata koji dođu u Beograd na studije pa traže stan, nema građevinara. Stanove mahom iznajmljuju ljudi koji su sa porodicom već bili podstanari, pa sad za isti iznos mogu da dobiju veći stan. Pored njih ima nešto i studenata koji godinama žive ovde, pa menjaju stan, kao i stranaca, koji su uglavnom spremni da više novca izdvoje za kiriju, nego domaći podstanari - objašnjavaju u agenciji "Avala".

Prema njihovim podacima, iznajmljivnje sobe, sa upotrebom kuhinje i kupatila, u bilo kom delu grada, košta od 80 do100 evra.
- Primera radi, jednosoban stan u centru može se naći za 220 do 250 evra. Cene su pale, ono što je nekad bilo 250 sad je 200 evra. Stanodavci u početku traže više, ali kasnije spuste cenu - navode u agencijama.

Mirjana Bogić, iz "Bogić renta", kaže da su cene stanova za iznajmljivanje pale za 10 do 15 odsto, dok je potražnja opala minimum 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
- Stanove danas uglavnom iznajmljuju poslovni ljudi, stranci i bračni parovi bez dece. Ima i porodica, ali malo, jer njima uglavnom ne odgovara visoka cena i seljenje u druge stanove ako ne moraju. Potražnja za stanovima je opala za 50 odsto i to je razlog zašto stanodavci obaraju cene. Imali smo slučaj da je žena na Vračaru tražila 800 evra za stan, da bi ga na kraju iznajmila za 400 evra - kaže Bogićeva.

Prema podacima ove agencije, jednosobni stanovi u centru kreću se od 250 do 350 evra, dvosobni od 400 evra pa naviše, dok je za trosoban stan potrebno izdvojiti minimum 700 evra.
Na Novom Beogradu jednosoban stan kod "Delta sitija" košta 350 evra, dok su stanovi u blokovima malo jeftiniji. Na Bežanijskoj kosi dvosoban stan košta oko 400 evra. Sa druge strane u agenciji "Zona", koja radi iznajmljivanje velikih stanova, tvrde da su cene dvosobnih i trosobnih stanova manje više iste kao i prošle godine.

Prodaja nekretnina katastrofalna

Mirjana Bogić kaže da za razliku od iznajmljivanja stanova, prodaja nekretnina maltene i da ne radi.
- Tu se tek ništa ne dešava. Ukupna potražnja za kupovinom stanova je svega deset odsto. U agencijama smatraju da je kupoprodaja nekretnina stanova, kuća i lokala potpuno zamrla zbog pada cena ovih nekretnina. Sagovornici ističu da prodavci čekaju skok cena, koji će uslediti kada se smiri ekonomska kriza.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar