Dnevnim izdavanjem nekretnina u Srbiji do zarade i od nekoliko hiljada evra „Stan na dan“ unosan biznis

Umesto, recimo, dvestotinak evra, vlasnici stanova u Srbiji mesečno mogu zaraditi čak deset puta više - ukoliko ih izdaju na dnevnom nivou. Poslednjih godina dnevno iznajmljivanje stanova sve je popularnije, a za mnoge stanodavce unosniji posao od mesečnog rentiranja.

Cena izdavanja nekretnina na dan u proseku se kreće od 20 do 100 evra, u zavisnosti od lokacije, veličine i opremljenosti prostora, kao i broja osoba koje u njemu borave.

- Oni koji iznajme „stan na dan“ dobijaju komoditet u potpuno opremljenom apartmanu, koji sadrži spavaći deo, kupatilo i kuhinju, u kojoj mogu da pripreme obrok ili skuvaju kafu. Ta opcija ne postoji u hotelu, u kojem za isti novac dobijate samo krevet i kupatilo. Iznajmljivanje stana na dan vas zapravo košta manje i prednost je u tome što možete da birate lokaciju koja vam najviše odgovara - objašnjavaju iz beogradske agencije.

Međutim, oni koji se upuštaju u posao dnevnog izdavanja stanova, moraju biti spremni i na troškove koji će otići na razne popravke, kao i za renoviranje prostora.

- Pre dve godine uložio sam oko 6.000 evra za renoviranje i opremanje stana. Kupio sam nov nameštaj, klimu, peškire, posteljinu, renovirao kupatilo... Pošto nisam imao taj novac, morao sam da podignem kredit. Ali, tu nije kraj. Svakog meseca čišćenje, menjanje posteljine i peškira košta me oko 80 evra, a režijski troškovi još oko 100 evra. Ipak, ne žalim se. Ulaganje mi se isplatilo, planiram da proširim posao - objašnjava Milan Đ. iz Beograda.

Dok stanodavci zadovoljno trljaju ruke, stanari zgrada nisu zadovoljni činjenicom da se gosti menjaju na dnevnom nivou.

- Dešava se da u hodnicima srećem pijane goste koji prave galamu, bacaju smeće gde stignu i prave štetu. Problem je i mesečni utrošak vode, koji se deli po broju članova u domaćinstvu. U mojoj zgradi ima nekoliko stanova koje izdaju na dan, a koji se vode kao obična domaćinstva. I dok komšija zarađuje, mi plaćamo vodu i za njega - ogorčena je Jelena M., stanarka višespratnice u Novom Sadu.

Većina stanova koji se izdaju po sistemu „stan na dan“ nalazi se u sivoj zoni, tako da ne postoje tačni podaci o broju ovakvih smeštajnih jedinica širom Srbije. Recimo, u Beogradu je zvanično registrovano oko 4.000 ležajeva u stanovima koji se na ovaj način iznajmljuju, a inspekcija pretpostavlja da ih se zapravo izdaje dvostruko više.

Nova zakonska rešenja predviđaju da rentijeri morati da kategorizuju svoj apartman, prijave goste, za njih plate boravišnu taksu i na kraju porez. Onima koji to ne učine, preti novčana kazna od 130.000 do 150.000 dinara.

Koliko košta stan na dan?

Beograd od 20 do 250 evra

Novi Sad od 15 do 150 evra

Niš od 12 do 90 evra

Subotica od 16 do 120 evra

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar