Berlin „zamrzava“ stanarine na pet godina

Kako bi utišale ljute građane, gradske vlasti u Berlinu odlučile su da „zamrznu“ visinu stanarina u glavnom gradu Nemačke na pet godina.

Zamrzavanje stanarina na trenutnom nivou rezultat je neprestanih žalbi stanovnika na nedostatak stanova koje mogu da priušte i to u gradu koji je nekad bio poznat upravo po niskim životnim troškovima.

No, u poslednjih deset godina stanarine su se i više nego udvostručile, a analitičari taj skok smatraju posledicom sve raširenije privatizacije nekada državnih nekretnina, prenosi Novac.

S druge strane, neki krive i strogu građevinsku politiku u Berlinu, odnosno premali broj novih stanova u vreme kada populacija glavnog nemačkog grada ubrzano raste. U svakom slučaju, očekuje se kako će zabrana rasta stanarina gradu prouzrokovati legalne probleme, budući da stanodavci neće sedeti skrštenih ruku, već se vrlo verovatno boriti za svoja prava.

Zakon će se primjenjivati na otprilike 1,5 miliona stanova, a na snagu će stupiti sledeće godine. Ipak, retroaktivno će se primeniti na sve ugovore o najmu koji su sklopljeni od utorka, 18. juna pa do početka 2020. Ta je, pak, odluka rezultat žalbi građana da im stanodavci zbog najave novog zakona žele povisiti stanarinu pre nego što zamrzavanje stanarina stupi na snagu.

„Imati krov nad glavom osnovna je ljudska potreba. Novim zakonom želimo da zaustavimo ozbiljan rast stanarina, koji je poslednjih godina postao trend, te uspostavimo kontrolu nad berlinskim tržištem nekretnina“, objasnila je Katrin Lompšer, koja je zadužena za pitanje stanovanja u Berlinu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar